ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги закликали владу налагодити відшкодування ПДВ

Борг держави перед ГМК сягнув 5,6 млрд гривень.

Металурги закликали владу налагодити відшкодування ПДВ
Днепропетровский металлургический завод им. Г. И. Петровского
Фото: Brosko.in.ua

Федерація металургів України заявила про значну заборгованість держави перед підприємствами гірничо-металургійного комплексу з податку на додану вартість за поставлену на експорт продукцію, що вплинуло на стабільність їхньої роботи і загрожує подальшим зниженням виробництва аж до зупинки через брак обігових коштів.

Як сказано в листах ФМУ, копію яких має агентство "Інтерфакс-Україна", скерованих президентові, прем'єр-міністру, міністру фінансів, а також головам Європейської бізнес-асоціації та Американської торговельної палати в Україні, для нормалізації ситуації в ГМК необхідно в стислі терміни налагодити відшкодування ПДВ та погасити борги перед підприємствами.

Як зазначає голова ФМУ Сергій Біленький, останнім часом ГМК України зіткнувся зі складною проблемою - несвоєчасним і неповним відшкодуванням ПДВ. За даними об'єднання підприємств "Металургпром", станом на 1 квітня 2015 року заборгованість держави з ПДВ тільки перед метпідприємствами сягнула 5,6 млрд грн. Відповідно до офіційної інформації Державної казначейської служби України, відшкодування ПДВ підприємствам ГМК не перевищувало 47,5% від загального обсягу заборгованості, а у квітні зменшилося до критичних 28,9%.

Крім того, в середині травня кілька підприємств ГМК у різних регіонах України фактично відключили від системи автоматичного відшкодування ПДВ. При цьому таке відключення відбулося з грубим порушенням норм Податкового кодексу України та без будь-яких попереджень чи пояснень з боку Державної фіскальної служби (ДФС).

"Слід зазначити, що вкрай несприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках збуту продукції ГМК, хронічна нерозвиненість внутрішнього ринку (близько 90% металопродукції вимушено експортують), тривалий військовий конфлікт на сході країни, нестабільність фінансової системи, зниження кредитних рейтингів (і України загалом, і окремих вітчизняних компаній) і пов'язаних із цим обмежень у доступі до зовнішніх ринків капіталу призвели до системної кризи в галузі", - констатують у листах ФМУ.

За оперативною інформацією "Металургпрому", за підсумками першого кварталу 2015 року метпідприємства країни наростили негативний фінрезультат від звичайної діяльності до оподаткування на 65,4% порівняно з відповідним періодом 2014 року - до 21 млрд грн. Експорт української металопродукції впав на 38,2% - до $2,1 млрд. Тобто держава втрачає вкрай необхідну для стабілізації сальдо платіжного балансу і курсу гривні валютну виручку.

ФМУ попереджає, що зволікання з вирішенням питання відшкодування ПДВ може мати і для ГМК, і для всієї економіки України незворотні наслідки. Уже зараз через брак обігових коштів великі містотворчі підприємства, які останніми роками генерували багатомільярдні надходження до бюджетів усіх рівнів, опинилися під загрозою зупинки. Дефіцит обігових коштів змушує підприємства нарощувати заборгованість перед постачальниками сировини, матеріалів, енергоресурсів, транспортних послуг і підрядними організаціями. Тож імовірність зростання соціального напруження поширюється не тільки на 350 тис. працівників, безпосередньо задіяних у галузі, а й ще майже на 1 млн працівників суміжних галузей.

Україна перебуває на межі реального соціально-економічного колапсу, констатує Біленький.

"Враховуючи це, просимо втрутитися в ситуацію, що склалася з відшкодуванням ПДВ підприємствам ГМК, і доручити відповідним центральним органам виконавчої влади погасити наявну заборгованість та не допустити її виникнення в майбутньому", - підсумовано в листах ФМУ, спрямованих до вищих органів влади країни. Звернення до закордонних бізнес-структур містить прохання посприяти вирішенню цієї проблеми.

Нагадаємо, що з 15 травня ММК імені Ілліча відключено від системи автоматичного відшкодування ПДВ за поставлену на експорт продукцію.

За інформацією ФМУ, такі самі обмеження можуть стосуватися і низки підприємств у Донецькій, Дніпропетровській і Полтавській областях.

Зі свого боку голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час відвідин делегацією європейських дипломатів ММК ім. Ілліча констатував, що питання відшкодування ПДВ є найбільшою проблемою для українських експортерів і європейських компаній, які працюють в Україні. "Ми говоримо про гроші, які можна використовувати для інвестицій, заробітної плати... Потрібен відкритий діалог держави з бізнесом", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram