ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнес на зустрічі з Порошенком висловився за нормалізацію роботи ДФС

Президенту доповіли про проблеми з відшкодуванням ПДВ

Бізнес на зустрічі з Порошенком висловився за нормалізацію роботи ДФС
Фото: dyvys.in

Керівники промислових підприємств і компаній оцінюють дії і форми роботи Державної фіскальної служби (ДФС) України як неприйнятні і загрозливі для відносної стабілізації ситуації у сфері сплати податків та відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію.

Як повідомило "Інтерфакс-Україну" поінформоване джерело, таку думку висловили представники великого бізнесу на зустрічі з президентом України Петром Порошенком у вівторок.

За його словами, на організованій Європейською бізнес-асоціацією та Американською торговою палатою зустрічі були присутні близько 200 керівників провідних компаній країни.

При цьому співрозмовник агентства зазначив, що представники великого бізнесу висловили незадоволення останніми діями і призначеннями у ДФС. Глава держави зі свого боку запропонував не поспішати з оцінкою роботи нового керівництва ДФС: "Нехай попрацює".

У рамках скороченого формату зустрічі президент закликав бізнесменів працювати чесно і відкрито, а податкові органи - відповідно ставитися до компаній, що працюють "по-білому".

У свою чергу, один із учасників зустрічі - генеральний директор металургійного комбінату "Запоріжсталь" Ростислав Шурма в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" повідомив, що під час спілкування з президентом, зокрема, обговорювалося питання відключення кількох великих промпідприємств від системи автоматичного відшкодування ПДВ.

"На зустрічі питання автоматичного відшкодування ПДВ президент України порушив сам. Мета, безумовно, благородна - боротьба з "податковими ямами". На жаль, мета і механізми боротьби не збігаються. Є проблеми в податковій системі - робіть систему прозорою та прогнозованою для всіх. Але вбивати підприємства, незаконно відбираючи у них зароблені кошти, не вирішить проблем податкової системи, про які говорить президент країни", - переконаний гендиректор.

За його словами, є прозорі виробники, бездоганні платники податків, серед яких "Запоріжсталь", як і кілька десятків інших великих промпідприємств, що мають зразкову фінансову і виробничу історію і є найбільшими платниками податків України. До них має бути відповідне ставлення держави.

"Ми інвестуємо в розвиток, системно підвищуємо заробітну плату - ми відповідаємо всім критеріям за законом про відшкодування ПДВ. Тепер у нас штучним чином вимиваються обігові кошти, ставиться під загрозу стабільна робота підприємства, модернізація виробництва, виплата зарплати", - підкреслив Шурма.

Нагадаємо, автоматичне відшкодування ПДВ припинено для ММК ім. Ілліча, Єнакіївського металургійного заводу, "Запоріжсталі" та інших підприємств ГМК країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram