ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойський анонсував позов проти України на $5 млрд і назвав міністра мавпою

Держава спробує повернути контролю над "Укрнафтою" 22 липня

Коломойський анонсував позов проти України на $5 млрд і назвав міністра мавпою
Фото: kp.ua/Павел Дацковский

Бізнесмен Ігор Коломойський заявив, що у найближчі два тижні проти України подадуть позов на 5 млрд доларів від міноритарних акціонерів "Укрнафти".

"Я думаю, що міноритарні акціонери у найближчі 2 тижні подадуть позов суду на 5 млрд доларів проти "Нафтогазу" і України", - сказав він на засіданні наглядової ради "Укрнафти". Коломойський додав, що вже визначилися з адвокатом і судом, у який збираються звернутися.

Бізнесмен также обізвав міністра економіки Айвараса Абромавічуса мавпою. "Я акціонер і мені плювати, звідки привезли цю мавпу, з Литви чи звідки!" - сказав він. За словами Коломойського, Абромавічус проявив свою некомпетентність у питанні нафти і нафтопродуктів.

Тим не менш, наглядовій раді вдалося призначити збори акціонерів на 22 червня і визначити, що на них розглядатиметься питання зміни правління. Цього ж дня розглядатиметься питання виплати дивідендів та внесення змін до статуту.

Варто зазначити, що Коломойський потрапив у будівлю "Укрнафти" не відразу. Якийсь час його тримали на прохідній, відмовившись пускати його охоронців.

Нагадаємо, що позов проти України раніше анонсували кіпрські компанії Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited. Таким чином вони відреагували на ухвалений парламентом 14 січня законопроект №1310, згідно з яким внесено принципова поправка в закон про акціонерні товариства, яка дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція.

Його ухвалили

для того, щоб повернути контроль над компанією "Укрнафта", якою де-факто керує група "Приват" Ігоря Коломойського, державі, якій вона належить де-юре.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України"; близько 42% - у групи "Приват" Ігоря Коломойського; близько 8%, як стверджують Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, належать трьом іноземним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram