ГоловнаЕкономікаБізнес

"Народний фронт" закликав Раду відібрати у Фірташа контроль над ЗТМК

"Закон про "Укрнафту" планують поширити на ТОВ.

"Народний фронт" закликав Раду відібрати у Фірташа контроль над ЗТМК
Фото: corpnews.com.ua

Депутатська фракція "Народний фронт" наполягає на включенні в порядок денний цього пленарного тижня законопроекту №2757 про зменшення кворуму зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю. Про це заявив перший заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук у понеділок під час погоджувальної ради.

За словами Тетерука, під дію цього закону підпадає підприємство ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", 49% якого належать структурам Дмитра Фірташа. Відповідно до чинного закону "Про господарські товариства", збори ТОВ мають кворум за умови присутності учасників, які сукупно є власниками понад 60% голосів. Тому Фірташ, володіючи в ЗТМК часткою в 49%, має можливість паралізувати управлінську діяльність загальних зборів і не виплачувати державі дивіденди.

Тетерук наголосив, що ситуація на ЗТМК аналогічна до тієї, що була в інших акціонерних товариствах, зокрема в "Укрнафті". "Як ми надали можливість державі отримувати дивіденди від акціонерних товариств, так само треба поліпшити ситуацію і з товариствами з обмеженою відповідальністю", - наголосив він.

Законопроект №2757 пропонує внести зміни в другу частину статті 60 Закону України "Про господарські товариства" та зменшити кількість присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю для визнання загальних зборів цих товариств повноважними із 60% до 50% + 1 голос.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що такий спосіб законодавчого регулювання порядку проведення загальних зборів не тільки вирішить проблему захисту інтересів учасників товариств, а також наблизить законодавство України до міжнародних стандартів, що позитивно вплине на інвестиційний клімат України.

Нагадаємо, що директором ЗТМК із 2010 року є Володимир Сивак, який протягом декількох років до призначення обіймав посаду комерційного директора ВАТ "Кримський содовий завод", що підконтрольне структурам Дмитра Фірташа. Держава, яка номінально володіє ЗТМК, не може змінити директора без згоди Фірташа.

Наприкінці 2013 року, за Віктора Януковича, Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна створили товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат", якому відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram