ГоловнаЕкономікаБізнес

Російська компанія подала позов до ЄСПЛ проти України

Дерипаска намагається повернути завод у Запоріжжі.

Російська компанія подала позов до ЄСПЛ проти України
Фото: lenta.ru

Російська компанія "РусАл" подала позов проти України до Європейського суду з прав людини у зв'язку з націоналізацією Запорізького алюмінієвого комбінату.

"Ми подали скаргу стосовно ЗАлКу в Європейський суд з прав людини й отримали підтвердження секретаріату суду. Ми, як і раніше, вважаємо, що ми праві. Нам цей актив дістався під час злиття "Русалу", "Ренова" набула його сумлінно. Будемо намагатися знайти спосіб оскаржити це рішення і в Україні", - заявив гендиректор компанії Владислав Соловйов в інтерв'ю "РИА Новости".

Нагадаємо, 2001 року Фонд держмайна продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест", за умовами договору, інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу в розмірі 75 млн доларів перед Укрексімбанком. Проте "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку згодом були переоформлені акції, із заборгованістю так і не розібралися. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії "РусАл" Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна почала процес націоналізації ЗАлКу, який було завершено після того, як у березні Верховний Суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства. Зараз пакет "РусАлу" в розмірі 68,01% уже зараховано на рахунок Фонду державного майна України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram