ГоловнаЕкономікаБізнес

Віднині пиво в Україні прирівнюється до алкоголю

Набули чинності зміни до Податкового кодексу, ухвалені в грудні минулого року

Віднині пиво в Україні прирівнюється до алкоголю
Фото: Макс Левин

Згідно з ухваленими у грудні минулого року змінами до Податкового кодексу, з 1 липня пиво прирівнюється до алкоголю і для його виробництва запроваджено низку додаткових норм контролю.

Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

До вже наявних майже 600 дозвільних документів для легальної роботи пивоварам додали окремо ліцензування на гуртову та роздрібну торгівлю, на виробництво, а також окремо для експорту й імпорту пива - по 780 грн за кожну ліцензію на рік.

Також їм необхідно реєструвати місця зберігання пива по всій країні. Вартість ліцензії на гуртову торгівлю становить 0,5 млн грн, дозвіл продавати пиво в роздробі - 8 тис. грн з кожної торгової точки незалежно від її обороту.

Окрім ліцензування, до пивоварів застосували обов'язкову сертифікацію діяльності (раніше вона була добровільною) й атестацію підприємств.

Нові вимоги висунули і до маркування - на лицьовій етикетці повинні бути всі дані про географічну назву місця виробництва і виробника.

Також віднині українці бачитимуть менше реклами пива по телевізору. Оскільки пиво переходить у розряд алкоголю, рекламувати його можна буде тільки після 23:00 і до 6:00 ранку. Крім того, тепер заборонено брендовані парасольки, стільчики, тенти, холодильники і т. ін. Залишаються лише брендовані келихи, якими користуються торгові точки, і HoReCa. Нового брендованого посуду виводити на ринок не можна.

Нагадаємо, 2014 року падіння виробництва пива в Україні прискорилося до рекордних темпів - в січні воно знизилося на 14%, до 12,1 млн декалітрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram