ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк доручив посилити контроль за заходженням у кримські порти

Україна має право карати судна, що працюють з окупованим Кримом.

Яценюк доручив посилити контроль за заходженням у кримські порти
Фото: http://nfront.org.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству інфраструктури активізувати роботу зі стягнення штрафів з суден за заходження в кримські порти.

"Контроль за такими судами - це ваша компетенція. Хочу нагадати, що це порушення міжнародного права, і за це їх потрібно штрафувати", - заявив він сьогодні на колегії міністерства.

Він також доручив Міністерству інфраструктури активізувати роботу з повернення в Україну морських суден, що раніше перебували в анексованому Криму, і вжити заходів для проведення судових розглядів - морського трибуналу через втрати, яких зазнала Україна в результаті анексії півострова.

Нагадаємо, що 30 квітня 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, до Кримінального кодексу України внесено статтю 332-1 про порушення правил в'їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно із цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, які прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в'їзду на окуповану територію.

Незважаючи на заборону, багато суден ігнорують рішення України і, як і раніше, заходять у кримські порти.

У березні цього року Україна арештувала турецький суховантаж Kanton (прапор Тувалу) за заходження в порт Севастополя, у квітні - судно Aliot (прапор Молдови).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram