ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціни на газ можуть зрости через оренду газових труб

Міненерго створює держпідприємство, яке стане ключовою ланкою в схемі розподілу газу.

Ціни на газ можуть зрости через оренду газових труб
Фото: Макс Левин

Подорожчання газу для споживачів - неминучий наслідок нової схеми, яку Кабмін впроваджує на газовому ринку.

Про це йдеться у статті "Хто заробить на газорозподільних мережах" на "Главком".

1 липня на засіданні комітету Верховної Ради з ПЕК заступник міністра Міненерговугілля Ігор Діденко повідомив, що міністерство розглядає запровадження додаткової орендної плати за користування газовими мережами. "Якщо залишити діючі газотранспортні підприємства, то слід визначитися з розміром орендної плати за мережі", - заявив він.

Голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин уже підписав окреме доручення №01/12-1300, про створення нового державного підприємства. За задумом чиновника, ця юридична особа стане ключовою ланкою в новій схемі розподілу газу. Відповідальним призначено голову управління з питань нафтогазової політики Володимир Куйду, рідний брат якого є бізнес-партнером Костянтина Григоришина, співвласника кількох вітчизняних обленерго.

На баланс створюваного ДП переведуть усі державні газорозподільні мережі, ринкову вартість яких попередньо оцінюють у 50-60 млрд грн. Зараз це майно, відповідно до договорів господарського відання, є на балансі газорозподільних компаній, і на цій підставі орендної плати за нього не сплачують.

Нове держпідприємство передасть газові мережі в оренду тим самим газорозподільним компаніям, після чого братиме орендну плату. Ця плата становитиме 4-5 млрд грн на рік.

Але є й інший, альтернативний варіант. Як пише видання, Кабмін підтримав і вже розробив проект постанови КМУ, згідно з яким державні мережі передадуть дочці "Нафтогазу" - ДП "Газ України", і вона вже буде отримувати гроші від оренди мереж.

Є й третій варіант - коли газорозподільні підприємства переукладуть договори з Міненерговугілля та будуть платити орендну плату, тоді гроші будуть надходити до бюджету.

Який би варіант не реалізували, відповідно до чинного законодавства та нормативної бази, орендна плата за користування держмайном включається в кінцеву ціну товару або послуги, а отже - на споживачів газу чекає чергове підвищення ціни. Тож платити за нові правила на ринку газу доведеться населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram