ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада має захистити інтереси тих, хто працює на землі, - депутат

Аграрний комітет виступив на підтримку законопроекту 2527

Рада має захистити інтереси тих, хто працює на землі, - депутат
Фото: Макс Левин

Аграрний комітет підтримує ухвалення законопроекту №2527, спрямованого на захист інтересів українських сільгоспвиробників, тобто тих, хто безпосередньо працює на землі. Він дозволить створити максимальну підтримку галузі.

Про це заявив народний депутат України, голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, коментуючи поданий ним законопроект №2527, який зараз готується до другого читання.

"У контексті мізерної державної підтримки сільгоспвиробників з боку держави на тлі збільшення витрат на виробничий процес, аграрний сектор потребує дієвих та ефективних механізмів підтримки. Я є переконаним поборником створення максимуму умов для підтримки аграрної галузі. Мій законопроект дає можливість сільгоспвиробникам відшкодовувати вхідний ПДВ, а саме безпосередньо сплачений при закупівлі дизпалива, насіння, засобів захисту рослин, добрив і так далі. Це саме той ПДВ повернуть при експорті, що сплачували сільгоспвиробники, і я підкреслюю, виключно сільгоспвиробники", - цитує Кутового УНІАН.

Нагадаємо, наступного тижня Верховна Рада у другому читанні розглядатиме законопроект №2527 "Про створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників". Законопроект передбачає внесення до Податкового кодексу змін, які з 1 січня 2016 року переведуть всіх представників аграрного сектору на загальну систему оподаткування. Як зазначають експерти, цей компенсаційний механізм дозволить захистити інтереси безпосередньо сільгоспвиробників.

За оцінкою представника Міжнародного валютного фонду в Україні Жерома Ваше, різні податкові пільги для агропромислового сектору щорічно коштують бюджету України 30 млрд грн. Законопроект №2527 є одним із ключових пунктів Меморандуму між Україною і МВФ, і обов'язковою умовою для отримання другого траншу від Фонду. "У нас є сучасний проект меморандуму, який є основою для другого траншу. Це ті зобов'язання, які взяв на себе уряд. Одне з цих зобов'язань стосується системи ПДВ у сільському господарстві", - зазначає Ваше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram