ГоловнаЕкономікаБізнес

Під час аудиту в "Укрспирті" знайшли порушень на 3 млрд грн

Двох колишніх директорів концерну оголошено в розшук

Під час аудиту в "Укрспирті" знайшли порушень на 3 млрд грн
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Плановий внутрішній аудит на держпідприємтві "Укрспирт" виявив понад 3 млрд грн фінансових порушень, серед яких 1,2 млрд грн - завдані підприємству збитки. Перевірка охопила період з 1 січня 2012-го по 31 березня 2015 року, повідомляється на сайті МінАПК.

Основними порушеннями стали реалізація продукції за цінами, нижчими, ніж собівартість; закупівля сировини з необґрунтовано завищеною вартістю; оплата послуг, надання яких не підтверджено відповідними документами; нестача майна і цінностей, в тому числі паливно-мастильних матеріалів, зерна і автомобілів. Найбільше фактів протиправної діяльності встановили у 2014 році. Наприклад, господарські взаємовідносини з компаніями, що мають ознаки фіктивності, призвели до втрат на суму близько 1 млрд грн. У результаті держбюджет не отримав понад 400 млн грн податків.

На продажу спирту та спиртовмісної продукції за заниженими цінами ДП "Укрспирт" втратило понад 134 млн грн. Під час закупівлі сировини та оплати витрат за його зберігання переплачено 10,4 млн грн. У жовтні 2014 року у приватної компанії замовлено послуги з пакування кукурудзи за цінами, які у сім разів перевищували ринкові. У результаті втрачено 903,5 тис. грн. Під виглядом впровадження альтернативних джерел енергії закуповувалися деревні пелети за значно завищеними цінами, що призвело до 2,1 млн грн збитків.

Матеріали аудиту готуються до передачі правоохоронним органам.

Крім внутрішнього аудиту з боку міністерства, на підприємстві відбулася ревізія Державної фінансової інспекції. Вона охопила діяльність у відповідний період не тільки ДП "Укрспирт", а й підприємств, що входять до сфери управління Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт". Ревізія виявила безпідставну втрату понад 2,3 млрд грн, у тому числі понад 880 млн грн збитків.

Нагадаємо, зараз у розшуку перебувають два колишні директори Укрспирту - Олександр Харт, який обіймав цю посаду у 2012-2014 роках, і його наступник Михайло Лабутін, звільнений у грудні 2014 року. Харта пов'язували з людиною з оточення Віктора Януковича Юрієм Іванющенком. Лабутіна ж називали ставлеником екс-міністра АПК, "свободівця" Ігоря Швайки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram