ГоловнаЕкономікаБізнес

Через рішення НКРЕКУ у газовій галузі зупинено платежі за газ, - асоціація

Нормальну роботу газорозподільних мереж називають неможливою

Через рішення НКРЕКУ у газовій галузі зупинено платежі за газ, - асоціація
Фото: telegraf.com.ua

Внесені НРЕКУ в алгоритм розподілу коштів на ринку природного газу зміни призвели до зупинки платежів між його учасниками, заявляє "Енергетична асоціація України".

За її даними, НКРЕКУ з 1 липня встановила для низки гарантованих постачальників газу алгоритми розподілу коштів зі спецрахунків з нульовими відрахуваннями на їх користь, а також на користь газорозподільних компаній (і вилученням коштів на користь "Нафтогазу України" в рахунок боргів– ред.), пише "Інтерфакс-Україна".

"А для переважної більшості компаній (гарантованих постачальників газу - ред.) нормативи відрахувань не вказані взагалі. В останньому випадку кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ, акумулюються на спеціальних рахунках гарантованих постачальників і не розподіляються між учасниками ринку", - зазначає прес-служба асоціації.

На її думку, в таких умовах нормальна робота газових компаній стає неможливою. Понад те, при внесенні змін до алгоритму розподілу коштів НКРЕКУ порушила Господарський кодекс України, закон "Про засади функціонування ринку природного газу", стверджують в асоціації.

"Ситуація, що склалася, унеможливлює нормальну роботу газорозподільних підприємств та гарантованих постачальників газу, коректне визначення ними податкових зобов'язань, підготовку до осінньо-зимового періоду, посилює кризу взаємних неплатежів, підвищує соціальну напруженість у трудових колективах", - резюмують у ній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram