ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЗІ затвердила порядок перенесення мобільних номерів

Щоб змінити оператора, потрібно буде писати заяву.

НКРЗІ затвердила порядок перенесення мобільних номерів

Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформатизації в п'ятницю затвердила порядок надання послуг з перенесення абонентських номерів (MNP), узгоджений з Держслужбою спецзв'язку, АМКУ і Держрегуляторною службою.

Як повідомляє прес-служба НКРЗІ, щоб змінити оператора, зберігши звичний номер, абоненту потрібно буде звернутися з письмовою заявою до пункту обслуговування абонентів або заповнити анкету на сайті оператора.

Також комісія сьогодні внесла відповідні поправки до Основних вимог за договором про надання телекомпослуг. Обидва документи надіслано до Мін'юсту на реєстрацію, вони наберуть чинності після публікації.

Практичне надання послуги буде можливим після створення Українським державним центром радіочастот спеціальної бази даних і підключення до неї операторів телекомунікацій. Голова НКРЗІ Олександр Животовський раніше говорив, що MNP запустять із 1 січня 2016 року. Директор з інформаційно-телекомунікаційного напрямку УДЦР Вікторія Трощенко сьогодні повідомилала, що впровадження послуги відбудеться в 2016 році, але не уточнила дату.

Нагадаємо, що MNP спочатку планувалося запровадити ще наприкінці 2013 року, потім - 1 липня 2014 року. Планувалося, що для її активації потрібно буде лише надіслати SMS або заповнити заявку на сайті "приймаючого" оператора. Після цього переведення абонента мало бути здійснене протягом доби з моменту реєстрації заяви. Послуга мала бути безкоштовною.

Такі правила викликали протест у операторів. По-перше, вони зажадали ввести плату за збереження номера. Також вони вимагали збільшити строк здійснення перенесення і ввести норму про те, що замовлення оформляється за допомогою тільки письмової заяви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram