ГоловнаЕкономікаБізнес

Із зони АТО в серпні на ТЕС планують доставити 800 тис. тонн вугілля, - Вощевський

Влада працює над запуском залізниці у напрямку Майорськ-Микитівка.

Із зони АТО в серпні на ТЕС планують доставити 800 тис. тонн вугілля, - Вощевський
Фото: Макс Требухов

Без вугілля власного видобутку Україна опиниться у вкрай складній ситуації напередодні нового опалювального сезону. Про це заявив віце-прем'єр міністр України Валерій Вощевський  під час круглого столу в Києві, пише РБК-Україна.

"У нас надзвичайно складна ситуація. Одна з головних проблем - забезпечення вугіллям теплової генерації. Антрацитова група вугілля вся знаходиться на території, непідконтрольній українській владі, і ми з величезними труднощами беремо звідти вугілля", - сказав він.

Віце-прем'єр зазначив, що вугілля українського видобутку доставляють на ТЕС занадто повільно, оскільки з 9 залізничних перегонів на лінії зіткнення нормально працює тільки один.

"Минулого місяця нам вдалося вивезти з неконтрольованих територій 600 тис. тонн вугілля, але цього недостатньо. Є проблеми з логістикою і Укрзалізницею. Ми фактично маємо один шлях постачання "Ясинувата-Козловата", там сконцентрувалися всі напрямки і вантажі", - пояснив віце-прем'єр.

За словами чиновника, найважливішим завданням сьогодні для уряду залишається запуск напрямку "Майорськ-Микитівка", де може проходити до 20 пар поїздів. "Однак у цій зоні стріляють. Ми неодноразово намагалися домовитися, виїжджали ремонтні бригади, роботи залишилося на 3-4 дні, але поки що все зривалося. Ми винесли це питання на мінський формат і сподіваємося вирішити це питання  протягом 1-2 тижнів і доставити із зони АТО 800 тис. тонн вугілля", - запевнив Вощевський.

Віце-прем'єр у своєму виступі наголосив також на проблемі великої заборгованості перед шахтарями, а також встановленні справедливої ринкової ціни на паливо для українських ТЕС.

"Ці проблеми накопичувалися багато років, і сьогодні наш уряд робить усе для того, щоб їх вирішити. Ми більше не маємо часу на очікування. Потрібно починати реформувати цю галузь. Ця галузь - номер один для того, щоб життєдіяльність в Україні була на достатньому рівні , щоб у кожного вдома було тепло і світло", - резюмував Вощевський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram