ГоловнаЕкономікаБізнес

Призначення нового голови "Укрзалізниці" має розглянути Рада, - Фірсов

Депутат обурився з приводу кулуарного призначення на залізниці.

Призначення нового голови "Укрзалізниці" має розглянути Рада, - Фірсов

У Верховній Раді буде розглянуто питання про призначення на посаду в.о. голови "Укрзалізниці" Олександра Завгороднього.

Про це, коментуючи розслідування "Української правди" з приводу нового керівника адміністрації залізничного транспорту, заявив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Єгор Фірсов телеканалу "Еспресо ТВ".

За словами парламентарія, схема призначення виконуючих обов'язки керівників в обхід прозорих кадрових конкурсів не дає побудувати в Україні адекватну й ефективну систему управління. На думку Фірсова, у випадку із залізницею відповідальність за кулуарне призначення має нести міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

"Міністр має відповідати. Як мінімум він має нести політичну відповідальність. Це зараз стандартна схема, коли в обхід конкурсу призначають виконуючого обов'язки керівника державних підприємств. Я особисто буду порушувати це питання у Верховній Раді, як тільки на сесію прийде уряд. Мають бути конкурси, має бути все прозоро. Тільки так можна побудувати здорову й адекватну систему, а не кулуарну, де хтось розставляє своїх людей", - зазначив народний депутат.

Депутат також закликав Генпрокуратуру не замовчувати факти, розкриті журналістами "Української правди", а об'єктивно в них розібратися, не займаючись вигороджуванням "своїх".

"Мені шалено сподобалося, коли Президент, призначаючи Генпрокурора, порадив йому насамперед посадити трьох друзів. Правоохоронні органи повинні садити хоча б не друзів, а ворогів. Але за фактом Генпрокуратури у нас зараз немає. Немає сенсу приховувати той факт, що корупція у виконавчій владі, починаючи з Кабміну, вона збереглася. Цей факт потрібно визнавати, а правоохоронним органам на нього реагувати. А поки що прокуратура працює з нульовою ефективністю, досить згадати гучне затримання голови МНС. Жодного розслідування, навіть щодо жорстких звинувачень колишнього голови Держфінінспекції Гордієнка. Щодо звинуваченнь у корупції має працювати Генпрокуратура, і депутатський корпус теж має не боятися створювати слідчі комісії, контролювати процес розслідування. Тільки так ми можемо щось змінити".

Нагадаємо, посаду виконуючого обов'язки генерального директора "УЗ" Олександр Завгородній отримав поза конкурсом за розпорядженням міністра інфраструктури Андрія Пивоварського.

14 липня в Українському кризовому медіа-центрі Олександр Завгородній заявив, що компанія, оформлена на його родичів, ніколи не працювала із залізницею. Однак видання "Українська правда" опублікувало факти, що свідчать про протилежне.

Як вдалося з'ясувати журналістам, оформлені на сина і брата директора фірми "А.С. Інжиніринг Груп" і "Сферабуд Інвест", активно працювали з Придніпровською залізницею. Перевірка КРУ виявила, що підрядник завищував ціни на роботи. Олександр Завгородній займав на Придніпровській залізниці посади головного інженера та першого заступника начальника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram