ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк подякував аграріям за високий урожай

Українські сільгоспвиробники почали виходити на нові зовнішні ринки.

Яценюк подякував аграріям за високий урожай
Фото: www.segodnya.ua

Агропромисловий сектор залишається ключовим у загальній структурі національної економіки України. Про це в п'ятницю заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час розширеної наради за участю зернотрейдерів у Київській області, пише УНІАН.

"Загальна мета аграріїв, зернотрейдерів і держави - створити відповідні умови, щоб один з основних секторів української економіки розвивався, завойовував нові ринки, створював робочі місця, платив податки і розширював вплив України на світову продовольчу безпеку", - сказав прем'єр-міністр.

Яценюк зазначив, що Україна очікує зібрати урожай фактично на рівні рекордних результатів минулого року й отримати близько 6 млрд дол. США валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції. "Кожен третій долар, який отримує Україна, дає аграрний сектор. Це безпосередньо впливає на валютно-курсову стабільність, накопичення золотовалютних резервів НБУ і зміст економіки в прогнозованих параметрах і за інфляцією, і за валютним курсом", - наголосив прем'єр-міністр.

Голова уряду подякував працівникам за успішний сезон і, відзначаючи роботу профільного міністра, позитивно оцінив роботу з диверсифікації експорту продовольчої продукції з російського на європейські, азійські й африканські ринки: "Позитивна тенденція - частка російського ринку становить лише 2% від загального обсягу сільськогосподарської продукції, яку продає Україна, цей показник зменшено вчетверо".

Звітуючи про роботу, міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко зазначив, що, незважаючи на складні економічні умови, тимчасову анексію Криму і бойові дії на території Донецької та Луганської областей, українські виробники в повному обсязі провели посівну і зараз успішно збирають урожай. "Ми дійсно йдемо на хороший урожай, ранніх зернових уже зібрали більше, ніж торік, на 2 млн тонн. За результатами маркетингового періоду на 1 липня повинні мати рекордний експорт - 34,6 млн тонн. Це не межа, адже наша спільна мета вийти на 36 млн тонн", - зазначив Павленко.

Він підкреслив, що українські аграрії виходять на нові зовнішні ринки, поки для деяких товарних груп відкривають кордони Ізраїль і Єгипет. Спільно з Мінінфраструктури опрацьовують проекти розвитку логістичних потужностей, планово здійснюється децентралізація галузі.

Зі свого боку президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, спілкуючись з аграрними експертами та журналістами, зазначив, що виробники вже відчули позитивні результати цієї роботи. "Скасування сертифікатів якості, обов'язкових карантинних сертифікатів - приклад успішної та синхронної роботи бізнесу та профільного міністерства. Вагони не простоювали по п'ять діб, як раніше, аграрії перестали платити за це. В іншому випадку рекордний експорт Україна просто не змогла б відвантажити. За оцінками Кабміну, підприємці заощадили принаймні мільярд гривень, і це тільки на хабарах. Бізнесу та профільним асоціаціям імпонує такий підхід аграрного міністерства, можу сказати, що з колишньою командою таких результатів ми не досягли б", - сказав Клименко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram