ГоловнаЕкономікаБізнес

Західні інвестори підвищують інвестпривабливість України, - ЗМІ

Власники УНЛ вважають, що в країну можна вкладати гроші.

Західні інвестори підвищують інвестпривабливість України, - ЗМІ

Іноземні інвестори, які працюють сьогодні в нашій країні, дають чіткий сигнал закордонним колегам: в Україну можна вкладати. До такого висновку приходять журналісти "Ділової столиці" в матеріалі «Хто і як покращує інвестиційний клімат України».

Як приклад видання подає угорську UNL HOLDING LLC, яка 2014 року придбала підприємство «Українська національна лотерея» зі 100% іноземними інвестиціями - одну з найвідоміших в Україні компаній, що спеціалізується на проведенні загальнонаціональних і on-line лотерей. Хоча придбання (раніше УНЛ належала американській лотерейній компанії GTECH Corporation - одному з лідерів лотерейного бізнесу у світі) припало на доволі складний в історії України період, нові інвестори продовжили активно розвивати УНЛ. З'явилася ціла низка нових продуктів, були вкладені серйозні кошти в розширення, тобто створення робочих місць, технології тощо

«Ми своїм прикладом хочемо показати іншим іноземним компаніям, які сьогодні подумують, чи варто вкладати в Україну, що наша країна має велике, успішне економічне майбутнє», - каже новий комерційний директор УНЛ Микола Печенюк.

За його словами, компанії, які спочатку будували свій бізнес максимально прозоро, своєчасно й у повному обсязі виплачують податки до державного бюджету, почувають відповідальність перед клієнтами, сьогодні не відчувають практично жодних проблем. «У мене особисто і в компанії така принципова позиція: заплатив усі податки і борги - спиш спокійніше», - говорить Микола Печенюк.

За словами представників «Української національної лотереї», реформи в Україні, які проводить нинішня влада, можуть відлякати лише той бізнес, який будувався на роботі «в тіні», на мінімізації податкових відрахувань. Прозорим же компаніям нічого побоюватися. Понад те: для роботи таких компаній створюють кращі умови. «Кроки української влади щодо детінізації економіки доволі жорсткі. Але ми як представники прозорого бізнесу можемо лише вітати рішучість українського уряду. Для нас, які будували бізнес спочатку на принципах, звиклих для Європейського Союзу та США, дуже важливо, щоб такі самі принципи повсюдно прижилися в Україні", - зазначає Микола Печенюк.

В УНЛ також зазначають, що вперше за багато років уряд реально веде відкритий діалог із бізнесом. «Ми завжди чітко працювали в рамках законодавства, чітко виконували всі приписи та вказівки регулятора. Але ось запрошувати до діалогу, розробляти спільні позиції бізнесу і держави нас почали лише зараз", - говорить Микола Печенюк.

Приклад інвесторів, які, незважаючи на об'єктивні труднощі воєнного періоду та періоду серйозних реформ, не пішли з українського ринку, а продовжили розвивати бізнес, потроху змінює думку західних компаній про доцільність вкладень в українську економіку. У другому кварталі 2015 року приплив прямих іноземних інвестицій в Україну у вигляді акціонерного капіталу вперше з початку 2014 року продемонстрував зростання. А в опублікованому в червні щорічному рейтингу інвестиційної привабливості International Business Compass, який складає компанія BDO, Україна піднялася відразу на 20 сходинок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram