ГоловнаЕкономікаБізнес

Перший газовий аукціон "Газпрому" стартував без продажів

Покупців не влаштувала висока ціна на російський газ

Перший газовий аукціон "Газпрому" стартував без продажів
Фото: EPA/UPG

Перший день аукціонних торгів з продажу російського газу на експорт через трубопровід "Північний потік" завершився без угод. За даними джерел Reuters, продажі все-таки почалися у вівторок, але обсяги угод і ціни поки не відомі.

У "Газпромі" коментувати аукціон не стали. "До закінчення аукціону Газпромекспорт не коментує підсумки торгів. Все проходить в робочому порядку, заявки надходять, і ми з ними працюємо", - сказав офіційний представник експортної компанії "Газпрому".

За даними джерела "Интерфаксу", покупців не влаштувала висока ціна на російський газ. Серед учасників торгів були найбільші покупці російського газу E.On і Engie, трейдери Vitol, Novatek Gas & Power, Goldman Sachs, Gunvor, Glencore.

"Газпром" почав у понеділок 4-денний спотовий аукціон з продажу в Європу 3,2 мільярда кубометрів газу через трансбалтійський газопровід "Північний потік", тестуючи новий спосіб продажу газу європейським споживачам понад довгострокові контракти.

Наразі всі поставки Росії до Європи відбуваються за довгостроковими контрактами з європейськими партнерами "Газпрому", прив'язаними через формулу до цін на нафту і нафтопродукти, що мають тенденцію до зниження. Перехід на спотові поставки, які передбачають продаж газу на аукціоні, є наполегливою вимогою Європейського Союзу.

Заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв говорив журналістам, що це тільки на руку компанії, оскільки ціна аукціону буде вищою, ніж середня ціна за довгостроковими експортними контрактами концерну, яка, як очікує експортер, у 2015 році коливатиметься в діапазоні від $235 до $242 за тисячу кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram