ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк закликав Євросоюз зупинити розширення "Північного потоку"

Україна втратила через російський газопровід 1,5 млрд доларів і втратить ще 2 млрд.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Європейський Союз зупинити розширення "Північного потоку". На його думку, цей проект не відповідає інтересам ні самого ЄС, ні тим паче України.

Про це він заявив під час брифінгу у Словаччині, де перебуває з робочим візитом.

"Коротка історична довідка: коли було побудовано перший "Нордстрім", Україну позбавили 1,5 млрд доларів від транзиту газу. І це не дало ніякої додаткової енергетичної незалежності для Європейського Союзу. Яка різниця, де брати газ, якщо у вас один і той самий постачальник?" - сказав Яценюк.

Він вважає, що розширення "Північного потоку" ставить під загрозу існування найкоротшого шляху постачання газу в обсязі 140 млрд кубометрів на рік, які можуть йти по українській ПСГ. На його думку, після побудови додаткових труб "Північного потоку" Росія отримає монополію на постачання трубопровідного газу в ЄС і зможе диктувати ціну на нього.

Для України це означає виключення з транзитних поставок взагалі і втрату 2 млрд доларів транзитних платежів. "І третє, це просто несправедливо ні стосовно наших європейських партнерів, ні стосовно України", - поскаржився Яценюк.

Він закликав Європу забрати в управління українську ПСГ, а не ставить хрест на ній.

Нагадаємо, російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язуючу акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram