ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойський доплачував менеджерам "Укрнафти" мільйони доларів

Конфіденційні договори оформили на міноритаріїв компанії.

Коломойський доплачував менеджерам "Укрнафти" мільйони доларів
Игорь Коломойский

Колишній менеджмент "Укрнафти", крім офіційної зарплати, отримував мільйони доларів від фірм, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським.

Про це свідчать копії контрактів між міноритарними акціонерами "Укрнафти" (50% + 1 акція належить державі, 42% акцій контролює група "Приват") і керівництвом компанії. Документи оприлюднило РБК-Україна.

Згідно з ними, бонуси бельгійця Пітера Ванхеке, який очолював компанію з 2011 по 2015 рік, становили 3-5,25 млн доларів на рік, а його заступника Михайла Бакуненка - 1,75 млн доларів на рік. Тобто керівники нафтогазової компанії були матеріально зацікавлені приймати рішення на користь тих, хто платив їм зарплату, - міноритарних інвесторів, а не держави.

Контракт Ванхеке датований 24 лютого 2011 року. Згідно з ним, сторони домовилися, що міноритарні акціонери виплачують Ванхеке фіксований бонус у розмірі 3 млн доларів, а також "за умови, що міноритарні акціонери задоволені виконанням обов'язків" - річний бонус у розмірі 2,25 млн доларів. Крім цього, Ванхеке належав бонус у розмірі 9 млн доларів при успішному IPO (первинне публічне розміщення) на міжнародній біржі.

Також компенсаційний пакет передбачав корпоративну медичну страховку для всієї родини Ванхекке. При цьому в документі зазначено, що якщо її не забезпечить сама компанія, то забезпечать міноритарні акціонери.

Офіційно про призначення Ванхекке головою правління було оголошено наступного дня після дати підписання документа - 25 лютого 2011 року.

Аналогічний документ був підписаний і між міноритаріями "Укрнафти" і ще одним її керівником, не пов'язаним з компанією раніше, - Аланом Саттоном, в червні 2011 року призначеним директором з економіки та планування компанії. За документом, підписаними 16 травня 2011 року, міноритарії зобов'язалися платити Саттону 350 тис. доларів на рік плюс річний бонус у розмірі 150 тис. доларів і 350 тис. доларів при виході "Укрнафти" на біржу. Крім того, міноритарії покривали Саттону витрати на оренду житла в розмірі 2,4 тис. доларів на місяць.

У списку міноритаріїв "Укрнафти", згідно з документами, зазначено компанії: Littop Enterptises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Management Limited, Ballioti Enterptises Limited і Renalda Investments Limited.

Акціонером Littop і Bridgemont у свою чергу виступає зареєстрований в Белізі офшор Fresno Capital Corp. Його співвласниками, згідно з трастовими договорами з кіпріотом Плутіс Коннарі, виступають Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов в частці 50 на 50. З 42% акцій "Укрнафти" цим двом кіпрським офшорам належить 26%.

Нагадаємо, 22 липня 2015 року акціонери "Укрнафти" звільнили голову правління бельгійця Пітера Ванхеке і вирішили призначити на його посаду британця Марка Роллінза. Однак Роллінз поки що не підписав контракт з компанією. Він вимагає виключити з договору зобов'язання і свою персональну відповідальність щодо виконання рішень двох зборів акціонерів про виплату дивідендів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram