ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин відкинув претензії ватажка "ДНР" щодо ціни на вугілля

Україна купує паливо із зони АТО по 1100 гривень плюс ПДВ

Демчишин відкинув претензії ватажка "ДНР" щодо ціни на вугілля
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр енергетики Володимир Демчишин спростував заяви ватажка терористичної організації "ДНР" Олександра Захарченка, який заявив, що Україна платить за вугілля, видобуте на непідконтрольній території, занадто мало.

"Кожен товар має свою ціну. Ми погодилися купувати його за тою самою ціною, за якою купуємо в українських виробників - це 1100 грн плюс ПДВ. Наскільки я розумію структуру собівартості, то щонайменше половина вугілля, що видобувається на непідконтрольній території, має собівартість значно меншу, ніж ця величина", - цитує міністра "Інтерфакс-Україна".

За його даними, власники шахт Донецької області готові продавати вугілля за нинішньою ціною. "[Але] є політичні особистості, які хочуть цей процес контролювати, які кажуть: "Ми не дамо їм продавати, ми вас будемо шантажувати і поставимо ціну, яку хочемо". Але я не бачу жодного сенсу купувати за завищеною ціною вугілля", - додав міністр.

Раніше у вівторок Захарченко віддав розпорядження, яке забороняє шахтам поставляти вугілля з окупованої території без його дозволу. "Я забороняю вам відвантажувати вугілля до того моменту, поки за нього не буде гідна ціна. Я сам вирішуватиму, куди вантажити, а куди ні", - заявив бойовик.

Нагадаємо, що постачання вугілля із зони АТО необхідне Україні, оскільки там видобувається вугілля-антрацит, на якому працює половина українських теплоелектростанцій. На заході країни добувають тільки газове вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram