ГоловнаЕкономікаБізнес

Імпортом електроенергії з РФ перекривають збитки від постачань до Криму, - Герус

Україна втрачає 10 копійок на кожному кіловаті.

Імпортом електроенергії з РФ перекривають збитки від постачань до Криму, - Герус
Фото: arkoplast.com

Імпортом електроенергії з Росії перекривають збитки від постачань у Крим. Про це заявив колишній член Національної комісії регулювання енергетики та комунальних послуг, а нині виконавчий директор ІК Concorde Capital Андрій Герус.

"За рахунок імпорту електроенергії з Росії Міненерговугілля покриває збитки від постачань електроенергії до Криму, а блоки українських електростанцій простоюють", - цитує аналітика РБК-Україна.

За його словами, Україна втрачає на кожному кіловаті електроенергії, поставленому в Крим. Державне підприємство "Укрінтеренерго" реалізує електроенергію в Крим за ціною близько 1,13 грн за кВт-г, купуючи її по 1,23 грн за кВт-год. У результаті Україна втрачає на кожному кіловаті електроенергії 10 копійок. Враховуючи, що тільки в серпні Україна відпустила півострову 470 млн кВт-г, збиток сягає 45 млн грн.

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" експортує/імпортує електроенергію, продає електроенергію в Крим, закуповує вугілля за кордоном, управляє Калуською ТЕЦ.

Нагадаємо, контракт на імпорт електроенергії з Росії українська сторона в особі ДП "Укрінтеренерго" підписала 28 грудня 2014 року. Згідно з нормами цього документа, постачання електроенергії в Україну з Росії здійснюють за рівним графіком протягом доби. Електроенергію закуповують і вночі, і у вихідні, коли споживання традиційно знижується. У результаті в енергосистемі виникає надлишок потужності, зупиняють блоки атомних електростанцій, а також блоки українських ТЕС, забезпечені вугіллям марки Г. Так порушується принцип пріоритетного завантаження вітчизняної генерації перед перетіканнями і комерційним контрактом на імпорт електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram