ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінагрополітики: негативно вплинути на врожай може лише аномальна посуха

Влітку температура вища за 30 градусів зберігалася до 60 днів

Мінагрополітики: негативно вплинути на врожай може лише аномальна посуха
Фото: ning.com

Аномальна посуха, яка спостерігалася в серпні на всій території України, може стати єдиною перешкодою для збору рекордного врожаю. Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Ярослав Краснопольський на прес-конференції у Кабміні, повідомляє УНІАН.

Наприклад, через несприятливі погодні умови прогнози валового збору кукурудзи знижено до 23 млн тонн. Аграрії можуть втратити до 6 млн тонн зерна. Однак сформована ситуація не матиме суттєвого впливу на внутрішній продовольчий ринок. Оскільки з урахуванням перехідних залишків наразі Україна забезпечена кукурудзою на 313%. "Погода боляче вдарила по аграріях, бізнес, на жаль, зазнає втрат. Але наявні запаси продовольства дозволяють гарантувати, що внутрішній ринок буде забезпечений на 100%. Про буд-яку нестачу чи дефіцит товарів мови бути не може", - сказав Краснопольський.

Аналогічна ситуація склалася і з гречкою. Валовий збір може скоротитися на 20-22 тис. тонн до 145 тис. тонн. Перехідні запаси культури - 25 тис. тонн. Забезпеченість очікується в межах 170 тис. тонн за потреби населення у 158 тис. тонн. "Цим соціально значущим товаром будемо забезпечені в достатньому обсязі", - резюмував Краснопольський.

Зі свого боку директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда нагадав, що протягом літа в деяких регіонах температура вища за 30 градусів зберігалася до 60 днів. Аналогічна ситуація в Україні востаннє спостерігалася на початку 1940-х років. При цьому він закликав не драматизувати вплив аномалії на урожай. "Такого в історії України не було давно і зрозуміло, що такі метеорологічні умови не могли не позначитися на врожаї. Але я б не робив з цього трагедії, оскільки ранніх зернових це не торкнулося, а більшість пізніх пройшли вегетацію в першій декаді липня, коли були прекрасні умови для формування культур", - сказав Кульбіда.

Нагадаємо, минулого року урожай зерна в Україні встановив абсолютний рекорд, що становить близько 64 млн тонн. Урожай цього року за прогнозами увійде до трійки кращих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram