ГоловнаЕкономікаБізнес

Насиров заявив про нормалізацію роботи митниці

Бізнес нібито змирився з нововведенням.

Насиров заявив про нормалізацію роботи митниці
Фото: politica-ua.com

Усі проблеми з розмитненням товарів, які виникли у бізнесу після прийняття постанови Кабміну №724, на сьогодні знято, заявив на прес-конференції голова Державної фіскальної служби Роман Насиров.

"Фактично зараз повністю вирішили питання, які порушувалися, робота повністю нормалізована. Про це свідчать і надходження - вони не більші і не менші, ніж до цього", - сказав він.

Насиров заявив, що застосування єдиних орієнтовних показників митної вартості товарів, введених постановою №724, рекомендовано, коли є підозри на суттєве заниження цін. "Твердження, що цією постановою бізнес зобов'язують розмитнювати вантажі за цінами ДФС, абсолютно не відповідає дійсності", - сказав він.

За словами Насирова, ДФС провела наради з регіональними митницями та з бізнес-асоціаціями, у тому числі з Американською торговою палатою і Європейською бізнес-асоціацією. "Фактично це зняло ті питання, які були в Американської торгової палати. Я думаю, вони самі можуть це підтвердити", - сказав він.

Уповноважений з питань підприємництва при ДФС Тарас Качка повідомив, що на сьогодні є лише поодинокі скарги, що стосуються розмитнення товарів, які не мають системного характеру "Якихось різких скарг з боку бізнесу на застосування постанови №724 немає", - сказав він.

Насиров повідомив, що частка випадків, коли співробітник митниці говорить про необхідність збільшити митну вартість товарів порівняно із заявленою, становить до 50%. За даними Качки, в 86% імпортних товарів оцінюються за ціною контракту. "У більшості випадків все йде нормально", - сказав він.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів №724 від 16 вересня 2015 року, ДФС України отримала повноваження вводити на свій розсуд єдині орієнтовні показники митної вартості імпортованих в Україну товарів.

Постанову Кабміну, зокрема, розкритикував глова Одеської обладміністрації Михайло Саакашвілі, який вважає, що нововведення суперечить всім міжнародним нормам. За його словами, сьогодні оформлення на всіх митницях паралізовано.

Європейська бізнес-асоціація заявила, що це рішення українського уряду може бути сприйнято міжнародною громадськістю як застосування індикативної ціни і призвести до застосування іншими країнами-членами СОТ торговельних санкцій до українського експорту.

Американська торгівельна палата в Україні попросила прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і міністра фінансів Наталю Яресько призупинити дію постанови.

Скасувати постанову уряд закликали асоціація кондитерів "Укркондпром" і Федерація роботодавців України, генеральне представництво Daimler AG в Україні компанія "Автокапітал" повідомила, що митне оформлення автомобілів було заблоковано після відмови компанії збільшити митну вартість товару.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram