ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна остаточно відмовилася від партнерства з Росією при добудові ХАЕС

Третій і четвертий блоки буде добудовувати Skoda.

Україна остаточно відмовилася від партнерства з Росією при добудові ХАЕС
Фото: uk.wikipedia.org

Президент Петро Порошенко підписав закони про припинення співпраці з Росією при добудові Хмельницької атомної електростанції. Про це повідомила прес-служба глави держави.

Міжурядову угоду між Україною і РФ про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС було підписано 9 червня 2010 року в Києві та ратифіковано Верховною Радою України 12 січня 2011 року.

Відмова від російської допомоги дозволить побудувати енергоблоки №3 і №4 із застосуванням модифікованої реакторної установки ВВЕР-1000 європейського постачальника.

У кінці 2014 року голова "Енергоатому" Юрій Недашковський заявив, що чеський конгломерат Skoda візьме участь у проекті добудови 3-го і 4-го енергоблоків на ХАЕС.

Хмельницька АЕС (ХАЕС) розташована на території Хмельницької області у місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

Нині в Україні є 15 енергоблоків: шість на ЗАЕС (найбільша станція в Європі), чотири на Рівненській АЕС, три на ЮУАЕС і два на ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram