ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Укрнафти" назвав критичну для компанії ціну на нафту

Із 40 доларами за барель українська нафта перестане бути прибутковою.

Голова "Укрнафти" назвав критичну для компанії ціну на нафту

Голова правління "Укрнафти" Марк Роллінс вважає, що якщо ціна на нафту знизиться до $40 за барель, компанія перестане генерувати прибуток.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українським новинам".

"Наразі чистий грошовий потік дуже невеликий, оскільки ціна на нафту низька, тобто ми не генеруємо достатньо грошей. Але при цьому операційна діяльність компанії стабільна. Із ціною близькою до 40 доларів/барель ми не зможемо генерувати прибуток, усі кошти будуть іти на поточні витрати і заробітну плату. У такій ситуації прибуток буде близьким до нуля", - заявив Роллінс.

Він зазначив, що нинішня низька ціна на нафту змушує компанію вести переговори з Фіскальною службою про перегляд угоди про погашення податкових зобов'язань за минулі періоди.

"Деякі наші податкові зобов'язання ґрунтовані на доходах 2014 року, адже так працює фіскальна система України. Звичайно, прибуток у 2014 році був більшим, ніж це буде цьогоріч, і це створює для нас проблеми з наявністю грошових коштів. Усе це породжує певні складнощі. Але при цьому я розумію, наскільки важливо для держави зараз погасити цю заборгованість", - сказав Роллінс.

Він зазначив, що виплатити навіть належні державі дивіденди буде непросто, але пообіцяв зробити все можливе, щоб знайти гроші для цього.

Нагадаємо, 2 жовтня компанія "Укрнафта" переказала до держбюджету 632,3 млн грн дивідендів за 2014 рік. Тепер компанія ще повинна виплатити державі 1,8 млрд грн дивідендів із прибутку, отриманого протягом 2011-2013 років.

Окрім заборгованості за дивіденди, "Укрнафта" накопичила більш ніж 8 млрд боргу зі сплати податків.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти"; групі компаній, пов'язаних з акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій. Раніше виплату дивідендів блокував підконтрольний Ігореві Коломойському менеджмент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram