ГоловнаЕкономікаБізнес

Під виглядом зниження комунальних тарифів політики намагаються зняти податки для газових олігархів, - нардеп

У податковому комітеті виникла пропозиція знизити ренту для СД.

Під виглядом зниження комунальних тарифів політики намагаються зняти податки для газових олігархів, - нардеп
Фото: www.munaigaz.kz

Під виглядом зниження комунальних тарифів деякі політичні сили намагаються зняти податкове навантаження з газових олігархів.

Про це заявив секретар Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, народний депутат фракції "Народний фронт" Олег Кришин.

Зокрема він зазначив, що 8 жовтня в податковому комітеті парламенту з'явився документ про внесення тільки однієї поправки до законопроекту про зниження ренти на видобуток природного газу (№2835).

Поправка стосується доповнення прийнятого 6 жовтня в першому читанні проекту закону нормою, яка передбачає зниження із 70% до 29% рентної плати за видобуток газу для газодобувних підприємств спільної діяльності, де одним з учасників є державне підприємство або підприємство, в якому є частка держави.

"Спершу здається, ніби все правильно. Але, по-перше, всі підприємства, що працюють на нафтогазовидобувному ринку України за договорами спільної діяльності, мають державну частку. По-друге, погоджуючи цей законопроект у першому читанні, податковий комітет зазначав, що саме для таких підприємств рентна плата повинна залишитися незмінною - у розмірі 70%. Тобто, здається, що вже наступного дня комітет суперечить сам собі, адже запропонована поправка, по суті, нівелює його попередню позицію", - пояснює парламентарій.

При цьому він наголошує, що поправка, яка з'явилася в податковому комітеті лише 8 жовтня, датована попереднім днем - саме коли здійснювалися спроби включити до порядку денного засідання комітету розгляд газового законопроекту в другому читанні без можливості депутатів внести свої пропозиції та поправки до нього.

"Цей маскарад із грубим порушенням Регламенту зроблено, щоб якомога швидше провести газовий закон для прийняття парламентом. Адже він уже використовується певними політичними силами як популістський крок напередодні місцевих виборів. Але думками людей маніпулюють. Під прикриттям зменшення тарифів намагаються протягнути зниження рентної плати для газовидобувників-олігархів. Хто ініціатор усіх цих маніпуляцій, можете здогадатися самі. І результат буде не на користь пересічному українцю, оскільки бюджет втратить значні кошти, які використовували для виплати субсидій. А саме це знижувало комунальні платежі для населення", - зазначає Кришин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram