ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна зможе наблизитися до європейського рівня маневрових потужностей в електроенергетиці до 2024 року

Добудова двох ГАЕС додасть близько 1300 МВт.

Україна зможе наблизитися до європейського рівня маневрових потужностей в електроенергетиці до 2024 року
Днестровская ГАЭС
Фото: uges.com.ua

Добудова Канівської та Дністровської ГАЕС підніме рівень маневрових потужностей в енергетиці України до 12-14%, що відповідає європейським нормам і стандартам. Про це заявив в інтерв'ю "Українським Новинам" голова правління державної компанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

"Тоді ми будемо мати десь 12-14% маневрових потужностей і зможемо наблизитися до необхідного балансу за маневровими потужностям. Це все реально зробити до 2024 року", - підкреслив він.

За словами Сироти, за європейськими нормами енергосистема повинна мати мінімум 15% маневрових потужностей від загальної бази виробництва. В Україні частка таких потужностей становить сьогодні менш ніж 8%. "Було б дуже добре, якби ми мали приблизно 3000 МВт гідроакумулювальних потужностей. Тоді мали б збалансовану енергосистему", - наголосив він.

Як повідомив голова "Укргідроенерго", добудова Дністровської ГАЕС дасть додатково 1292 МВт, ще 1000 МВт - Канівська ГАЕС. 270 МВт гідроенергії отримають додатково від Каховської ГЕС-2 і 240 МВт - від реконструкції наявних ГЕС. Усі ці роботи закладено в проектах державної компанії. "Згідно з нашими планами та строками фінансування з боку Світового банку, реконструкцію експлуатованих ГЕС ми повинні завершити до 2024 року. Щодо проекту будівництва Канівської ГАЕС, то ми розраховуємо вже наприкінці цього року підписати контракт зі Світовим банком і наступного року підписати його з Європейським інвестиційним банком", - повідомив Ігор Сирота.

Також Сирота повідомив, що будівництво Канівської ГАЕС фінансуватиме пул іноземних банків: Світовий банк - 500 млн доларів, ЄБРР - 150-200 млн євро, Європейський інвестиційний банк - 400 млн євро, німецький KfW приблизно 70-100 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram