ГоловнаЕкономікаБізнес

МТС домовився про зміну бренда на Vodafone

Другий мобільний оператор України приховає російські корені.

МТС домовився про зміну бренда на Vodafone
Фото: EPA/UPG

Мобільний оператор "МТС Україна", другий за величиною в Україні, домовився з британською компанією Vodafone про використання її бренда.

Це відбудеться в рамках розширення і продовження договору про стратегічне співробітництво між МТС і Vodafone, йдеться в повідомленні російської компанії. МТС із 2008 року є партнером Vodafone. Домовленість передбачала спільні закупівлі софту й устаткування зі знижками, дозволяла впроваджувати окремі продукти та послуги.

Водночас Financial Times стверджує, що Vodafone не інвестує в МТС і просто продає права на своє ім'я. Британці вже мають досвід продажу бренда, з-поміж останніх угод - договір з оператором Afrimax в Уганді.

Нагадаємо, "МТС Україна" почала процес зміни бренда з кінця 2014 року. Серед потенційних партнерів компанія розглядала групи Virgin Ричарда Бренсона і британську Vodafone. З Virgin домовитися не вдалося.

Відмову від бренда МТС в Україні пояснюють його російським походженням. Раніше, щоб дистанціювати український бізнес від російського, МТС змінила схему володіння українською "дочкою". Номінальним власником "МТС Україна" зараз є голландська компанія Preludium BV. При цьому кінцевим бенефіціаром залишається російський МТС, оскільки власником Preludium є підконтрольна йому Allegretto Holding з Люксембургу.

Нагадаємо, що вся велика трійка українських операторів так чи інакше пов'язана з Росією. Найбільший мобільний оператор України "Київстар" є сестринською компанією російського "Вимпелкому". Третій оператор з "великої трійки" - "Астеліт" - належить турецькій Turkcell, проте велику частку в українській компанії має російська "Альфа-груп" Михайла Фрідмана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram