ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ затримала колишнього і теперішнього гендиректорів шахти "Краснолиманська" (оновлено)

Раніше шахту контролював Сергій Кузяра, якого пов'язують з Олександром Януковичем.

СБУ затримала колишнього і теперішнього гендиректорів шахти "Краснолиманська" (оновлено)
Константин Киселев
Фото: http://krasnolimanskaya.com.ua

У п'ятницю вранці співробітники Служби безпеки України затримали генерального директора держпідприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська" Костянтина Кисельова.

Компанія на своєму сайті заявляє, що Кисельова викрали. Також повідомляють, що на територію підприємства зайшли представники СБУ. Працівники "Краснолиманської" вийшли на мітинг.

На сайті СБУ повідомлення про затримання немає.

Варто зазначити, що ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" раніше контролював Сергій Кузяра, якого пов'язують з Олександром Януковичем. Держпідприємство мало договір про спільну діяльність з підприємством Кузяри ТОВ "Краснолиманське".

У вересні 2014 року Жовтневий районний суд Дніпропетровська поновив звільненого за три роки до цього директора держпідприємства Костянтина Кисельова. Він за допомогою бійців батальйону "Дніпро-1" почав керувати підприємством. Однак судове рішення щодо Кисельова скасували на апеляції. Втім шахту продовжували охороняти озброєні люди.

8 жовтня Міністерство енергетики своїм наказом призначило на посаду в.о. гендиректора шахти Віталія Зюзька.

Оновлено. Пізніше прокуратура Донецької області розкрила деталі спецоперації.

Затримано не тільки Кисельова, а й колишнього керівника держпідприємства Олексія Козлова, якого Кисельов змістив з допомогою озброєних людей.

"Двоє чиновників постійно конкурують між собою в питанні зайняття посади генерального директора вказаного підприємства з метою отримання повного контролю над видобутком і продажем вугілля. Обидва чиновники, які за допомогою суду протягом багатьох років намагаються очолити підприємство, в даний час є фігурантами кримінальних виробництв і обгрунтовано підозрюються у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст. 366 (службове підроблення ) КК України", - сказано в повідомленні.

Олексію Козлову інкримінується завищення вартості послуг з вантажоперевезень у період 2012-2014 років, що призвело до розтрати державних коштів на суму близько 700 тис. грн. Крім цього, чиновник в 2013-2014 роках шляхом необґрунтованого переказу грошових коштів товариству "Український лізинговий фонд" здійснив розтрату державних коштів на суму понад 21 млн грн.

"Після зазначених дій на території державного підприємства було утворено ТОВ "Краснолиманське"", - повідомляє прокуратура.

Костянтин Кисельов, за даними прокуратури, незаконно заблокував, а надалі заволодів основними засобами (будівлі та обладнання) ТОВ "Краснолиманське" на загальну суму майже 300 млн грн.

"Надалі чиновник проводив незаконні роботи з видобутку кам'яного вугілля на ділянках надр, що знаходяться у віданні вказаного товариства, а також підробив документи, відповідно до яких ТОВ "Краснолиманське" нібито доручило ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" виконання робіт з видобутку кам'яного вугілля", - сказано в повідомленні.

Вирішується питання про обрання затриманим міри запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram