ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія витратить на Крим близько 2,4 млрд доларів у 2015 році, - економіст

Приблизно таку саму суму Росія витратила на утримання Криму торік

Росія витратить на Крим близько 2,4 млрд доларів у 2015 році, - економіст

Російський економіст Наталія Зубаревич оцінила витрати Росії на утримання анексованого Криму у 2015 році в розмірі 150 млрд рублів або приблизно 2,4 млрд доларів США за поточним курсом. Про це вона сказала в інтерв'ю виданню Крым.Реалии (текст інтерв'ю також доступний у блозі "Дайджест преси" на LB.ua).

"Картина така: всі доходи бюджету Криму з позабюджетними фондами за перше півріччя становлять 55 мільярдів рублів. Якщо рахувати з позабюджетними фондами, рівень дотаційності був 73%. Але тут немає трансфертів з пенсійного фонду. У відкритому доступі цю інформацію знайти практично неможливо. За оцінками, Кримський федеральний округ дає пенсійних відрахувань на квартал десь 3-4 мільярди, а загальні витрати - десь 14-15 мільярдів. Але, грубо кажучи, за квартал Крим отримує трансфертів з пенсійного фонду близько 10 мільярдів. Множимо на 4 квартали - приблизно 40 мільярдів. Що виходить у сухому залишку: два півріччя по 55 мільярдів - це 110 мільярдів плюс 40 мільярдів трансфертів з пенсійного фонду. Разом - 150 мільярдів", - сказала економіст.

За її словами, приблизно таку саму суму становив бюджет Криму торік. Однак у 2014 році Росія фінансувала Крим 9,5 місяців, а зараз це річна сума.

"Це означає, що масштаб фінансування Криму дещо скоротився", - додала Наталія Зубаревич.

Це пов'язано з тим, що Росія почала збирати податки на доходи фізосіб у Криму. Решта видів податків - на прибуток, з малого бізнесу - як були малі, так і залишилися.

"Все це доводить, що жодних кардинальних змін не відбулося. Рівень дотаційності зараз дещо менший, ніж у Чечні та Інгушетії, він десь на рівні Карачаєво-Черкесії та Дагестану. Тому Крим залишається високодотаціоним регіоном", - пояснила економіст.

Нагадаємо, LB.ua писав про ціни і зарплати в Криму у травні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram