ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" запропонує Європі газ за мінімальною за 11 років ціною

Експорт газу в Європу збережеться на рівні близько 160 млрд куб. м.

"Газпром" запропонує Європі газ за мінімальною за 11 років ціною
Фото: gazprom.ru

У 2016 році російський "Газпром" запропонує на європейський ринок газ за ціною приблизно $200 за 1 тис. куб. м.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на два джерела, знайомих з проектом бюджету компанії. Це стане мінімальною ціною для регіону, що включає Туреччину і Європу без Прибалтики, за 11 років, зазначає агентство.

За відомостями одного з джерел, очікується, що експорт газу в Європу в наступному році збережеться на стабільному рівні близько 160 млрд куб. м. При цьому виручка компанії в рублях скоротиться, але залишиться близькою до середнього показника останніх кількох років, сказав співрозмовник агентства.

Ціна на газ у контрактах "Газпрому" прив'язана до цін на нафту з лагом від шести до дев'яти місяців. У зв'язку з падінням цін на нафту за останні рік знижується і ціна на газ. У 2015 році, за оцінкою компанії, вона становила $238 за 1 тис. куб. м порівняно із $349 торік.

Як відомо, Єврокомісія у квітні цього року пред'явила російській компанії претензії в порушенні європейського антимонопольного законодавства. "Газпром" відкинув ці звинувачення, але заявив про готовність піти на поступки. У середині жовтня почалися переговори з Єврокомісією про пошуки компромісного рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram