ГоловнаЕкономікаБізнес

Держлісагентство розробило сертифікат походження лісоматеріалів

Ковальчук відзвітував про виконання закону про заборону на експорт лісу

Держлісагентство розробило сертифікат походження лісоматеріалів
Фото: inspired.com.ua

Допрацьований проект постанови про порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів можуть передати у Кабмін найближчим часом. Про це повідомив глава Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук агентство "РБК-Україна".

Документ розроблено відповідно до закону України №1362, яким введено тимчасовий мораторій на експорт необробленої деревини.

"З нашого боку роботу закінчено, після узгодження профільним міністерством документ надійде в уряд. Ми розраховуємо, що це станеться у найближчі дні", - зазначив Олександр Ковальчук.

Згідно з проектом, сертифікат безкоштовно видається всім постійним лісокористувачам на кожну партію лісо- та пиломатеріалів разом із товарно-транспортною накладною. Документ обов'язковий для експорту такої продукції і заборонений до передачі іншим суб'єктам. Постановою також пропонується затвердити форму сертифіката, заяви на його отримання та інструкцію щодо заповнення.

"Інформація про кожен виданий сертифікат заноситиметься в електронний перелік і розміщуватиметься на сайті Держлісагентства за допомогою єдиної системи електронного обліку деревини. Таким чином, експортувати незаконно заготовлений ліс буде неможливо", - пояснив глава відомства.

У рамках вище зазначеного закону агентство також розробило концепцію реформування лісового господарства, ініціює створення лісового патруля і введення загальної системи електронного обліку деревини з 1 липня 2016 року. Це значно скоротить частку "тіньового" лісу і заощадить державі близько 2 млрд грн.

Нагадаємо, в управлінні Держлісагентства знаходиться близько 74% лісів країни, решта 26% належать іншим лісокористувачам, які за рік вирубують до 1,5 млн кубометрів. З них тільки 10% проходить через електронний облік, тоді як у структурі агентства цей показник сягає 90%. В цілому, частка "сірого" лісу може сягати близько 20%. Так, із річної вирубки у 14-15 млн кубометрів на тіньовий ринок припадає близько 3 млн куб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram