ГоловнаЕкономікаБізнес

Оголошено конкурс на заміну Shell у Юзівському проекті

Україна не втрачає надії знайти газ поруч із зоною АТО.

Оголошено конкурс на заміну Shell у Юзівському проекті

Товариство з обмеженою відповідальністю "Надра Юзівська" оголосило конкурс на залучення інвестора для реалізації угоди про розподіл продукції з видобутку вуглеводнів на Юзівській ділянці (Донецька і Харківська області). Про це йдеться у виданні "Урядовий кур'єр".

Раніше розробляти родовище нетрадиційного газу на сході України планувала Shell, але компанія вийшла з проекту.

Нагадаємо, в січні 2013 року Україна підписала з Shell угоду про розподіл продукції строком на 50 років. Протягом цього часу Shell мала інвестувати і видобувати газ на Юзівській площі, розташованій у Харківській і Донецькій областях. На цій площі планували видобувати газ з ущільнених пісковиків (на відміну від сланцевого, видобувається за допомогою вертикальних, а не горизонтальних свердловин).

Після виходу Shell у проекті залишаються два учасники - держава і "Надра Юзівська".

Газ із Юзівської ділянки в перспективі повинен ділитися між державою, потенційним інвестором і міноритарієм "Надр Юзівської" - компанією "СПК-Геосервіс". Ця приватна геологічна компанія знадобилася, оскільки державна "Надра України" (з якою "СПК-Геосервіс" створила компанію "Надра Юзівська") не має досвіду видобутку нетрадиційних вуглеводнів. Частка "СПК-Геосервіс" в "Надра Юзівській" - 10%.

"СПК Геосервіс" створена трьома геологами - Сергієм Стовбою, Оксаною Хрящевською й Ігорем Попадюком - у 2007 році. На ринку висловлювали припущення, що насправді вона є ширмою для оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram