ГоловнаЕкономікаБізнес

Shell відмовилася від нового проекту на нафтових пісках Альберти

Компанія далі скорочує портфель "нетрадиційних" проектів

Shell відмовилася від нового проекту на нафтових пісках Альберти
Фото: shell.ca

Компанія Royal Dutch Shell повідомила про відмову від розробки нафтового родовища Carmon Creek, де передбачалося добувати 80 тисяч барелів на добу з бітумінозних пісків.

Компанія повідомила, що проаналізувала витрати і дійшла висновку, що для цього проекту в нинішньому портфелі компанії немає місця. Компанія спише $2 млрд у зв'язку з відмовою від Carmon Creek.

При цьому Shell залишить частину обладнання на проекті і вивчатиме різні варіанти його майбутнього. Компанія також вирішила переглянути розмір своїх запасів і перевести 418 млн барелів на категорію умовних.

Проект Carmon Creek схвалили у жовтні 2013 року, видобуток мав початися у 2017 році.

Традиційний спосіб розробки бітумінозних пісків складається з викопування породи, що залягає неглибоко, і пропускання крізь неї нагрітої природним газом води, щоб розділити пісок і нафту. Другий метод - як планували застосувати на Carmon Creek - припускає закачування пари вглиб пласта, щоб розділяти їх ще внизу.

Нагадаємо, що Shell уже відмовилася від низки проектів видобутку нетрадиційної нафти і газу, в тому числі від Юзівського проекту на сході України і видобутку нафти на шельфі Аляски.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram