ГоловнаЕкономікаБізнес

"Турбоатом" робитиме контейнери для ядерного могильника

Потенційний контракт із Holtec оцінюють у 200 млн доларів.

"Турбоатом" робитиме контейнери для ядерного могильника
Фото: stroyobzor.net.ua

Американська компанія Holtec International передасть харківському "Турбоатому" технології виробництва контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива системи HI-STORM.

Відповідний меморандум підписали вчора, 28 жовтня, "Турбоатом", Holtec і "Енергоатом" у рамках проекту будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) для українських АЕС.

У документі зазначено, що можлива вартість послуг "Турбоатому" для Holtec може сягнути 200 млн доларів протягом наступних десяти років, включаючи близько 60 млн доларів вартості обладнання для проекту ЦСВЯП. Holtec і "Турбоатом" збираються підписати комерційний контракт за проектом ЦСВЯП до січня 2016 року, повідомляє прес-служба "Енергоатому".

Нагадаємо, контракт з американською компанією Holtec International про створення сховища відпрацьованого ядерного палива підписали ще 2005 року. 2009 року уряд затвердив ТЕО будівництва строком на три роки і вартістю 3,7 млрд грн. Однак закон, який дозволяє будувати ядерний могильник, ухвалили тільки на початку 2012 року.

У квітні 2014 року Кабмін виділив 45 га землі в Чорнобильській зоні відчуження під сховище. 26 серпня 2014 року почалося будівництво ЦСВЯП.

Пусковий комплекс ЦСВЯП заплановано побудувати 2017 року, після чого Україна зможе зберігати там близько 20% від відпрацьованого ядерного палива, яке зараз вирушає до Росії. У перспективі Україна розраховує повністю відмовитися від відправлення палива на зберігання до Росії. На це щорічно витрачають близько $150-200 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram