ГоловнаЕкономікаБізнес

ДПЗКУ повернула 47 млн грн заборгованості і вводить автоматизований облік зерна

Корпорація запустила пілот із розширення повноважень директорів елеваторів.

ДПЗКУ повернула 47 млн грн заборгованості і вводить автоматизований облік зерна
Фото: Макс Требухов

Державна продовольчо-зернова корпорація ініціювала комплекс заходів підвищення ефективності та мінімізації фінансових ризиків, пише УНІАН зі слів голови правління Бориса Приходька.

Зокрема на елеваторах упроваджують автоматизований кількісний і якісний облік зерна. Дано старт пілотному проекту для системи постачання товарно-матеріальними ресурсами елеваторів зі збільшенням повноважень директорів.

"Делегуючи частину функцій на місця, починаємо впроваджувати систему мотивації менеджерів із закупівлі сільгосппродукції і співробітників елеваторів. Головний принцип: не забороняти красти, а створити умови, коли можна заробити чесно. У перспективі директорів елеваторів і департаментів корпорації плануємо набирати за конкурсом", - сказав Приходько.

Сформовано ціновий комітет, який формує стратегію й управляє торговельною позицією корпорації. Для хеджування цінових ризиків відкривають брокерський рахунок. Уводиться жорстке бюджетування і контроль над витратами. Триває робота над розміщенням вільної ліквідності.

Спільно з правоохоронними органами корпорація повернула 47 млн грн дебіторської заборгованості минулих періодів. До кінця року заплановано погасити ще 30 млн грн простроченого боргу.

"Додатково мотивуємо юридичний департамент і служби безпеки закривати дебіторку. Постійно стежимо за станом поточних витрат. Результати є. Наприклад, із форварду постачальники виконали зобов'язання на 95%", - повідомив голова правління.

Нагадаємо, раніше ДПЗКУ заборонила торгувати з офшорами та працювати за передоплатою. Експортні контракти укладають тільки з першокласними компаніями. Закрито агентську схему закупівлі, а зерно оплачують тільки після переоформлення на елеваторі корпорації. Форвардний договір укладають тільки за умови постачання зерна на державні елеватори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram