ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада спростила створення і роботу індустріальних парків

Депутати зібралися ліквідувати всі парки, що існують лише на папері.

Рада спростила створення і роботу індустріальних парків
Фото: zorya.com.ua

Верховна Рада у вівторок ухвалила законопроект №2844, який спрощує створення і функціонування індустріальних парків і безпосереднє управління ними. За нього у другому читанні і в цілому проголосували 266 нардепів.

Законопроект передбачає внесення змін до закону "Про індустріальні парки" в тій частині, де визначено уповноваженим держорганом формування та реалізації політики щодо створення та функціонування індустріальних парків Міністерство економічного розвитку і торгівлі; уточнити поняття учасника індустріального парку як такого, що має право не тільки на земельну ділянку, а й на інший об'єкт (частину об'єкта) нерухомого майна в межах індустріального парку, а також уточнити, що права на земельні ділянки можна передавати керуючій компанії індустріального парку.

Крім того, законопроект уточнює термін набуття чинності договору про створення індустріального парку - з дати підписання такого договору.

У новій редакції законопроекту, запропонованій для другого читання, було введено поняття "транскордонний індустріальний парк" - той, який створюють і функціонує на підставі міжнародного договору України, що його укладають уряди держав або уповноважені ними ініціатори створення, а порядок створення та функціонування таких індустріальних парків регулюється міжнародними договорами України.

Крім того, у новій редакції введено норму про те, що майнові права інтелектуальної власності на Реєстр індустріальних парків (бази даних) належить державі в особі уповноваженого державного органу. Держава, органи державної влади та їхні посадові особи користуються Реєстром індустріальних парків на безоплатній основі.

Також введено норму про те, що індустріальні парки, створені до 1 січня 2015 року, ліквідуються, якщо протягом 3 років з дня прийняття рішення про їх створення не укладено договір про створення та функціонування індустріального парку.

Нагадаємо, що за президента Віктора Януковича в Україні запустили національний проект "Індустріальні парки", який передбачав створення 10 таких комплексів. Втілити його не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram