ГоловнаЕкономікаБізнес

Іванюк сформував приватизаційні орієнтири для "Укрспирту", - експерт

Залишилося провести інвентаризацію та аудит

Іванюк сформував приватизаційні орієнтири для "Укрспирту", - експерт
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Приватизація "Укрспирту" - питання часу і політичної волі, вважає фінансовий аналітик Олександр Крамаренко.

"Так, через цю держкомпанію реалізується держмонополія на виробництво спирту - для контролю за сплатою акцизів. Тому влада мусить сформулювати довгострокову політику з приводу держмонополії - щоб окреслити інвестору умови надовго. Роман Іванюк та його команда за рік управління "Укрспиртом" вибудували менеджмент, привели фінанси до ладу і навіть реалізували кілька пілотних інвестпроектів. Тож орієнтири і для продавця, і для потенційних покупців сформовано. Залишилося провести інвентаризацію й аудит", - заявив він.

В авторській публікації експерт пише про те, що тільки завдяки новим закупівельним процедурам, впровадженим командою Іванюка, що прийшла в "Укрспирт" у грудні 2014 року, вдалося заощадити на придбанні сировини близько 101 млн грн.

"У підсумку, тільки на закупівлях зерна компанія змогла заощадити близько 76 млн грн", - підкреслює автор. Олександр Крамаренко також вважає, що "крім оптимізації закупівель, на підприємствах ДП "Укрспирт" домоглися зниження енергоємності виробництва на 15%, що дозволило заощадити тільки завдяки цьому 37 млн грн. Ще близько 25 млн грн заощадили через залучення альтернативних "Нафтогазу" постачальників газу".

Нагадаємо, в середині листопада 2015 року Міністерство аграрної політики і продовольства оголосило третій за рахунком конкурс на посаду голови Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт". Перший конкурс провалився навесні, оскільки у фіналі опинилися неоднозначні кандидатури. У другому конкурсі - практично та сама ситуація. Можливо, саме з цієї причини - постійних скандалів – в.о. керівника "Укрспирту" Роман Іванюк, незважаючи на те, що був фаворитом конкурсу, відмовився від подальшої у ньому участі і відкликав свою кандидатуру перед фіналом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram