ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-власник готелю "Либідь" не виконав зобов'язань на 28 млн доларів, - "РВС Банк"

У банку скаржаться, що невстановлені структури далі незаконно користуються приміщеннями готелю.

Екс-власник готелю "Либідь" не виконав зобов'язань на 28 млн доларів, - "РВС Банк"
Фото: oteli.net.ua

Екс-власника готелю "Либідь" звинувачують у невиконанні зобов'язань на 28 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба "РВС Банку", пише РБК-Україна.

"Компанії-позичальники відмовляються виконувати свої кредитні зобов'язання в розмірі 28 мільйонів доларів. Боржники незаконно утримують заставне майно - будівлю готельного комплексу "Либідь" у Києві, право власності на яку в судовому порядку визнано за "РВС Банком". Представникам банку на територію готельного комплексу для проведення інвентаризації майна перешкоджають пройти люди в камуфляжній формі з нашивками батальйону "Айдар", а також кілька десятків "спортсменів" - "тітушок", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, 2006 року компаніям ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" і ТОВ "Вільний вітер", кінцевим бенефіціарним власником яких є Мстислав Скоробогатов, було відкрито кредитну лінію в розмірі 16 мільйонів доларів. Кредитором виступило ЗАТ "ТАС-Інвестбанк". Сторони також уклали іпотечний договір, згідно з яким заставним майном виступала будівля готельного комплексу "Либідь".

"З 2010 року позичальники припинили виконання кредитних зобов'язань. ВАТ "Сведбанк", що було правонаступником ВАТ "ТАС-Інвестбанк", звернулося до суду з позовною вимогою стягнути предмет іпотеки шляхом реалізації з публічних торгів. Рішенням Господарського суду м. Києва від 04.03.2011 р. вимоги ПАТ "Сведбанк" задовольнили. Однак посадові особи ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" і ТОВ "Вільний вітер" не виконали судового рішення. Грошових коштів за кредитними договорами не повернуто. 2014 року ВАТ "Омега Банк", який був правонаступником ВАТ "Сведбанк", звернулося до суду з вимогою стягнути іпотечне майно шляхом визнання права власності банку на будівлю готелю "Либідь".

Рішенням Господарського суду міста Києва від 28.10.2014 р. позовні вимоги ВАТ "Омега Банк" задоволено. Усі вищі інстанції залишили без змін зазначене рішення. І цього разу посадові особи ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" також не виконали цього рішення і не передали банку приміщення готелю", - йдеться в повідомленні.

Наголошують, що ПАТ "Перехідний банк "РВС Банк" створено на базі неплатоспроможного банку ПАТ "Омега Банк". Як правонаступник "РВС Банк" перебрав права на активи неплатоспроможного банку за актом прийому-передачі від 03.07.2015 р., у тому числі право вимоги до ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" за кредитними і іпотечним договорами. Судове рішення про визнання права власності на будівлю готелю "Либідь" поширюється на ПАТ "Перехідний банк "РВС БАНК" як правонаступника ВАТ "Омега Банк".

"Незважаючи на судові рішення і на те, що право власності на готельний комплекс зареєстровано за "РВС-банком", невстановлені структури продовжують незаконно користуватися приміщеннями готелю "Либідь". Називаючи себе "орендарями", особи, які контролюють готель, не мають легітимних документів, що підтверджують право їхнього перебування в готельному комплексі "Либідь" і ведення там комерційної діяльності", - заявили в прес-службі.

Наголошено, що в рамках поточної діяльності 7 жовтня 2015 р. було оголошено відкритий тендер на обрання нового орендаря готелю "Либідь". Переможцем тендеру стало ТОВ "Хотел Проперті". З метою передачі об'єкта новому орендарю було заплановано проведення інвентаризації основних коштів і нематеріальних активів.

"19 листопада 2015 року невстановлені особи характерної зовнішності - "спортсмени"-"тітушки" перешкоджали проходу представників "РВС Банку" на територію готелю для проведення інвентаризації майна. 23 листопада пройти представникам банку на територію готелю знову перешкоджали люди характерної зовнішності, цього разу в камуфляжній формі з нашивками батальйону "Айдар". "РВС Банк" звернувся із заявою про скоєння Мстиславом Скоробогатовим і підконтрольними йому особами кримінального правопорушення. Зараз за заявою "РВС Банку" відкрито кримінальне провадження. "РВС Банк" заявляє про незаконність утримання будівлі готелю "Либідь" невстановленими структурами і має намір отримати доступ до власного майна за встановленим законом порядком", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі нагадують, що 19 листопада кілька ЗМІ повідомили про спробу захопити готель "Либідь". У ГУ МВС у Києві заявили, що інформація про можливе рейдерське захоплення одного з готелів столиці не відповідає дійсності. Столичні правоохоронці стверджують, що йдеться про конфлікт між представниками банку, які заявляють про право власності на будівлю, і орендарями.

"На деяких інтернет-ресурсах з'явилася інформація про рейдерське захоплення одного з київських готелів. Слідчо-оперативна група, прибувши на місце, встановила: до будівлі прибули близько 10 представників банку, більшість з яких - жінки, щоб провести інвентаризацію. Як вони повідомили правоохоронцям, згідно із судовими рішеннями, за банком визнано право власності на готель. При цьому показали виписку з реєстру, що підтверджує цю інформацію", - розповіли в ГУ МВС Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram