ГоловнаЕкономікаБізнес

Максимальні надходження від експорту брухту будуть із митом 30 євро, - експерт

Зараз його розмір встановлено на рівні 10 євро за тонну.

Максимальні надходження від експорту брухту будуть із митом 30 євро, - експерт
Фото: pixabay.com

Експортне мито на брухт чорних металів у розмірі 30 євро за тонну принесе максимальні надходження до українського бюджету. Таку думку висловив доктор технічних наук, професор Олексій Смирнов.

За його словами, збільшення експортного мита до 30 євро за тонну - це той варіант, коли і експорт буде відкритий, і українські споживачі зможуть регулювати забезпечення своєї потреби відповідно до світової кон'юнктури.

"Із таким рівнем мита держава отримує максимальні надходження до бюджету, якщо розглядати співвідношення внутрішньої закупівельної ціни, обсяги брухтоутворення й експорту", - вважає Смирнов.

Він пояснив, що брухтоутворення безпосередньо залежить від внутрішньої ціни, а від нього вже й обсяги експорту зі сплатою мита, і обсяги виробництва з відрахуваннями до бюджетів усіх рівнів.

Нагадаємо, гравці ринку по-різному оцінюють оптимальний розмір мита. Приміром, об'єднання підприємств "Металургпром" вважає, що максимальні податки в бюджет забезпечить експортне мито в розмірі 50 євро за тонну.

Раніше міністр економічного розвитку України Айварас Абромавичус заявив про намір підвищити експортне мито на металобрухт.

Нинішній розмір експортного мита на брухт чорних металів становить 10 євро за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram