ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин анонсував повну відмову від російського вугілля протягом року

Міністр поскаржився на недостатню інфраструктуру в портах

Демчишин анонсував повну відмову від російського вугілля протягом року
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин пообіцяв, що за рік залежність України від російського вугілля буде ліквідовано. Про це він заявив на "годині запитань до уряду" у Верховній Раді.

"Наразі основне обмеження [для імпорту вугілля морем] - це портова інфраструктура, що формується протягом років. За один рік немає можливості побудувати великий порт з терміналами, які можуть розвантажувати "панамакси", "кейпсайзи". Ми можемо завезти 400 тисяч тонн на місяць з необхідних 600. Це вже доволі комфортно", - сказав Демчишин.

"У будь-якому разі можу вас запевнити, що за цей рік залежність від зовнішніх поставок вугілля скоротилася щонайменше на 30%. Тому я впевнений, що протягом наступного року ми цю проблему вирішимо. Наступний опалювальний сезон ми почнемо без залежності від російського вугілля", - заявив міністр.

При цьому він зазначив, що за останній рік Україна знизила залежність від поставок газу з Російської Федерації до 35-40% на цей момент порівняно зі 100%, які були ще кілька років тому. А з 13 поставок ядерного палива у 2016 році вже п'ять будуть неросійськими.

Нагадаємо, що з цього тижня Росія і окуповані бойовиками райони Донбасу припинили відвантаження вугілля в Україну у зв'язку з припиненням поставок електроенергії в анексований Росією Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram