ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк заявив про відсутність достатніх запасів вугілля

Прем'єр попередив про загрозу віялових відключень.

Яценюк заявив про відсутність достатніх запасів вугілля
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк стверджує що Україна не має достатніх запасів вугілля, щоб пройти зиму без відключень світла. Про це він заявив на засіданні енергетичного штабу в п'ятницю ввечері.

"Сьогодні на енергетичному штабі ми будемо обговорювати складну ситуацію на енергетичному ринку. За тими даними, які є в мене, чітко видно, що запасів вугілля немає. Достатніх запасів немає. Про що я попереджав три місяці тому", - сказав він.

Сьогодні вранці міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин у Верховній Раді казав, що запаси вугілля на складах теплоелектростанцій, з урахуванням тих обсягів імпортного вугілля з ПАР, які вже завантажено на судна, достатні для забезпечення стабільності роботи енергосистеми України протягом 50 днів.

"На складах антрацитового вугілля розташовано понад мільйон тонн, плюс 250 тис. тонн, які ось-ось надійдуть із ПАР, дають упевненість у тому, що в найближчі 45-50 днів наша енергосистема буде в стабільному виробничому процесі. За цей період однозначно можна знайти рішення, щоб постачати вугілля в тому числі з ПАР та від інших постачальників", - розповів міністр депутатам у рамках "години питань до уряду".

Демчишин зазначив, що 4 грудня Україна очікує прибуття з ПАР судна з 168 тис. тонн вугілля на борту для державної енергогенеруючої компанії "Центренерго", а також 12 грудня - ще 80 тис. тонн для потреб теплоелектроцентралей.

Нагадаємо, що з цього тижня Росія й окуповані бойовиками райони Донбасу припинили відвантаження вугілля в Україну у зв'язку з припиненням поставок електроенергії в анексований Росією Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram