ГоловнаЕкономікаБізнес

Підвищення акцизів на цигарки не гарантує зростання бюджетних надходжень, - експерти

Державі пропонують ввести мінімальну ціну на цигарки

Підвищення акцизів на цигарки не гарантує зростання бюджетних надходжень, - експерти
Фото: ipress.ua

Незважаючи на підвищення акцизних ставок, тютюнові компанії далі знижують вартість своєї продукції - за останні два місяці максимальні роздрібні ціни на цигарки впали на 2-3 гривні. За оцінками експертів, зниження середньозваженої ціни на ринку на 1 гривню з пачки, призводить до бюджетних втрат у розмірі близько 800 млн грн на рік, пише ZN.ua.

Очевидно, що самого підвищення акцизів недостатньо для того, щоб бюджетні надходження зростали, а цигарки ставали менш доступними. Експерти пропонують ввести мінімальну ціну на цигарки.

"Зниження вартості цигарок у цій ситуації пояснюється з одного боку тим, що виробники намагаються розширити ринок і ведуть цінову боротьбу за споживача. З іншого боку - це своєрідна корпоративна війна, яка завжди була присутня на тютюновому ринку. З точки зору суспільного здоров'я найбільш ефективним є саме підвищення ціни. Існує кілька варіантів, як цю ціну підвищити. Один, який Україна вже використовує і буде використовувати, - підняття акцизів. Інший, який також часто застосовують, - встановлення мінімальної роздрібної ціни, нижче за яку виробники просто не можуть продавати сигарети. На сьогодні це оптимальні варіанти впливу на ціну і найкращий спосіб боротьби з тютюнопалінням", - пояснила Ангела Бочі, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

Тютюнові компанії пояснюють, що перед кожним підвищенням акцизів свідомо працюють "на склад", виробляючи рекордні партії продукції, на які нараховуються діючі, а не підвищувані незабаром податки. Формально, "буква" закону не порушується. Але в результаті, після набуття чинності нових ставок податків, продукція "за старими цінами" знаходиться в роздробі ще багато місяців, дозволяючи їм знижувати ринкову вартість.

Керівник "Українського центру контролю над тютюном" Андрій Скіпальський вважає неприпустимим, що цигарки в країні дорожчають повільніше, ніж масло, хліб і цукор. Більш того, це напряму суперечить Рамковій Конвенції ВООЗ у боротьбі з тютюном. Введення мінімальної роздрібної ціни з наступного року, наприклад, може призвести до зростання середньозваженої ціни на ринку мінімум на 2 грн і згенерувати додатково близько 1,6 млрд грн податкових надходжень у 2016 році. У результаті доступність сигарет скоротиться, а вартість тютюнової продукції і, відповідно, бюджетні надходження від галузі гарантовано підвищаться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram