ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" виграв суд в "Укрнафти" про дивіденди

Компанії не можуть домовитися про погашення багатомільярдних боргів одна перед іншою.

"Нафтогаз" виграв суд в "Укрнафти" про дивіденди
Фото: EPA/UPG

Господарський суд Києва визнав недійсною заяву "Укрнафти" про зарахування дивідендів за 2011-2013 роки на погашення вимог "Нафтогазу України". Про це повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз".

"Нафтогаз" у суді доводив, що таке зарахування неможливе, оскільки дивіденди сплачують не йому, а в державний бюджет. При цьому зобов'язання "Нафтогазу" з відшкодування за газ, вилучений в "Укрнафти" у 2006-2011 роках, не підтверджені жодним судовим рішенням.

НАК зазначає, що "Нафтогаз" і "Укрнафта" мають розбіжності з приводу оформлення передачі й оплати 10,1 млрд кубометрів товарного природного газу, видобутого "Укрнафтою" і спожитого населенням у 2006-2011 роках. За оцінками "Нафтогазу", вартість цих обсягів газу становить 3,75 млрд гривень, що відображено у звітності компанії за 2012 - 2013 роки. Така оцінка ґрунтується на цінах, установлених регулятором НКРЕ на відповідний період.

Голова правління "Укрнафти" Марк Роллінс минулого тижня відправив лист на адресу Кабміну, де йдеться про борг "Нафтогазу" за 11,4 млрд кубометрів газу на загальну суму 51,5 млрд гривень. Зі свого боку "Укрнафта" заборгувала за податки, ренту і дивіденди 9,381 млрд грн. За оцінками Державної фіскальної служби, ця сума сягає вже 11 млрд гривень, з яких 9,55 млрд становлять податкові борги, а 1,8 млрд - борги за дивіденди за 2011-2013 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram