ГоловнаЕкономікаБізнес

14 тисяч безробітних отримали від Служби зайнятості кошти на відкриття бізнесу

Кравченко розповів про реформу ДСЗ.

14 тисяч безробітних отримали від Служби зайнятості кошти на відкриття бізнесу
Фото: www.dcz.gov.ua

З початку 2015 року 14014 офіційних безробітних пройшли в Державній службі зайнятості навчання підприємницької діяльності й отримали кошти на відкриття власної справи. Про це журналістам заявив заступник голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Сергій Кравченко, пише РБК-Україна.

"Якщо в службі зайнятості відсутні вільні вакансії за вашою спеціальністю або ж тестування показало ваші здібності до підприємництва, ми пропонуємо відкрити власну справу. У службі вам допоможуть визначити перспективний вид діяльності, допоможуть написати бізнес-план, а також розібратися в усіх фінансових і юридичних тонкощах підприємницької діяльності. Після захисту бізнес-плану безробітні отримують кошти на відкриття бізнесу. Програма видачі коштів на відкриття власної справи обов'язково продовжить свою роботу і після створення Національного агентства зайнятості. Реформа відбуватиметься за принципом максимального спрощення всіх бюрократичних процедур і залучення інформаційних технологій", - повідомив Кравченко.

Зазначають, що після реєстрації в службі зайнятості охочим відкрити власну справу рекомендують пройти навчання на курсах "Основи підприємницької діяльності" з метою набуття теоретичних знань з основ обліку та оподаткування діяльності малого підприємництва, мікроекономічних питань, маркетингу та бізнес-планування. Закінчивши навчання, слухачі захищають бізнес-план перед комісією з питань одноразової виплати допомоги з безробіття. Потім безробітні у визначені терміни здійснюють державну реєстрацію підприємницької діяльності та подають у центр зайнятості документи, що підтверджують факт реєстрації. Після цього клієнти служби отримують кошти для власної справи.

За словами Кравченка, протягом січня - жовтня 2015 року кожен другий колишній безробітний відкрив власну справу у сфері гуртової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів, кожен десятий - у професійній, науковій і технічній діяльності, стільки само в сільському, лісовому і рибному господарствах. Заступник глави ДСЗ також заявив, що з кожним новим звітним періодом збільшується кількість безробітних, які відкривають "стартапи" в галузі інформаційних технологій.

"Реформа служби зайнятості спрямована на поліпшення якості та функціоналу послуг, а також на адаптацію державної політики у сфері зайнятості до нових викликів на ринку праці. Тим не менш, ефективний досвід таких програм, як виплата одноразової допомоги для відкриття власної справи, обов'язково буде врахована в реформі і включена в роботу Національного агентства зайнятості", - наголосив Кравченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram