ГоловнаЕкономікаБізнес

Введення мінімальних цін на цигарки може дати бюджету 1,5 млрд грн

Політика підвищення акцизів зумовила зниження вартості пачки.

Введення мінімальних цін на цигарки може дати бюджету 1,5 млрд грн

Україна може отримати додатково 1,5 млрд грн надходжень до держбюджету, якщо встановить мінімальні ціни на тютюнові вироби.

Такі результати підрахунків, проведених у зв'язку зі зниженням цін на сигарети в Україні та через бюджетні втрати від нього, подає "Апостроф".

Зокрема загальносвітова практика оподаткування тютюнових виробів полягає в політиці послідовного підвищення акцизного навантаження на них із метою скорочення споживання тютюну. Про це, зокрема, йдеться в Рамковій конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на тему боротьби проти тютюну РКБТ, ратифікованій Україною ще 2006 року.

Експерти вважають, що одним з найбільш ефективних методів у боротьбі зі споживанням тютюнових виробів є система ціноутворення, яка повинна сприяти зростанню цін на них темпами, що перевищують рівень інфляції.

Протягом 2008-2011 років у результаті постійного підвищення акцизу ціни на цигарки зростали, випереджаючи інфляцію, що призвело до скорочення поширення куріння в Україні. Така політика, крім зменшення споживання тютюну, призводить до зростання надходжень до державного бюджету.

Серед підакцизних виробів найбільші надходження забезпечують саме тютюнові вироби (частка перевищує 40%). Однак державна політика підвищення акцизних ставок не є продуманою, а виробники з метою розширення ринку вдаються до зниження цін на тютюнові вироби. Наприклад, на тлі загального зростання цін, зокрема на продукти харчування, в Україні багато виробників знизили ціни на сигарети на 2-3 грн за пачку. Через такі маніпуляції втрати державного бюджету можуть становити близько 800 млн грн на рік, цигарки стали доступнішими для молоді, а споживання тютюнових виробів може суттєво вирости.

Водночас, установивши мінімальну роздрібну ціну на рівні 17 гривень за пачку, державний бюджет отримає щонайменше 1,5 мільярда гривень додаткових надходжень, не кажучи вже про те, що така цінова політика відштовхне молодь від придбання цигарок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram