ГоловнаЕкономікаБізнес

ОПЕК вирішив не підвищувати квоту на видобуток нафти через Іран (оновлено)

Учасники домовилися дотримуватися теперішнього рівня видобутку.

ОПЕК вирішив не підвищувати квоту на видобуток нафти через Іран (оновлено)

Країни картелю ОПЕК у п'ятницю вирішили не скорочувати квоти на видобуток нафти, щоб підвищити ціни на пальне. Понад те, її навіть збільшать до 31,5 млн барелів на добу, щоб привести у відповідність з показниками реального видобутку, пише Reuters.

Проте в підсумковій заяві це збільшення відображено не було.

Генсек ОПЕК Абдулла аль-Бадрі після засідання сказав, що учасники організації домовилися дотримуватися теперішнього рівня видобутку, а затвердити обсяг в цифрах неможливо через очікуване швидке повернення на світовий ринок нафти Ірану після зняття з Тегерана режиму санкцій.

З грудня 2011 року квота на видобуток ОПЕК становила 30 млн барелів. Однак реальний видобуток перевищував цей орієнтир приблизно на ті ж 1,5 млн барелів, на які зараз збільшено квоту.

Reuters також повідомляє, що бідніші країни ОПЕК чинили тиск на більш впливових членів на чолі із Саудівською Аравією напередодні наради, домагаючись обмеження видобутку для зростання світових котирувань.

Однак Ер-Ріяд і його союзники з країн Перської затоки ухвалили рішення дотримуватися обраної стратегії захисту своєї частки ринку, сподіваючись, що низькі нафтові ціни зрештою витіснять виробників сировини з високою собівартістю, серед яких американські компанії, що видобувають сланцеву нафту.

Через рішення ОПЕК почав дешевшати рубль. Пара долар/рубль досягла на Московській біржі позначки 68,33 вперше з 10 вересня.

Нагадаємо, що за підсумками торгів 3 грудня північноморський сорт нафти Brent коштував трохи менше ніж 44 долари. Американський сорт WTI коштує близько 41 долара за барель. У листопаді обидві марки нафти Brent і WTI подешевшали майже на 10%.

Напередодні зборів ОПЕК глава російського нафтового гіганта "Лукойл" Вагіт Алекперов заявив, що якщо країни-члени ОПЕК вирішать скоротити видобуток нафти, щоб підтримувати ціни на неї, Росія не зможе наслідувати їхній приклад з технічних причин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram