ГоловнаЕкономікаБізнес

Нафта впала до рівня грудня 2008 року

У разі збереження ціни $40 за барель Росія втратить $22 млрд.

Нафта впала до рівня грудня 2008 року
Фото: livelife92.deviantart.com

Ціни на нафту за цей тиждень утратили понад 8% і продовжують знижуватися в п'ятницю, під час торгів вони опустилися до мінімуму з 2008 року.

Вартість січневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 13:34 впала на $0,57 (0,43%) - до $39,16 за барель. Ціна ф'ючерса на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) опустилася на $0,41 (1,12%) - до $36,35 за барель.

Більш ніж половина (17 із 30) опитаних Bloomberg аналітиків і трейдерів очікують подальшого зниження цін на нафту наступного тижня. П'ятеро розраховують на повернення зростання, решта дають нейтральний прогноз.

Згідно з оприлюдненим у п'ятницю прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, надлишок пропозиції нафти у світі збережеться принаймні до кінця 2016 року, оскільки зростання попиту сповільнюється, а ОПЕК має намір максимізувати виробництво.

У разі збереження нинішніх цін на нафту (близько $40 за барель Brent) бюджет Росії недорахується наступного року приблизно 1,5 трлн рублів (майже 22 млрд доларів) порівняно з базовим сценарієм із $50 за барель, заявив у п'ятницю заступник міністра фінансів Максим Орєшкін. "Міністр фінансів уже говорив, що мова йде про 2% ВВП. В абсолютному вираженні це приблизно 1,5 трлн рублів", - сказав він журналістам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram