ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеський НПЗ, який простоював понад рік, готують до запуску

Суд передав підприємство в управління держпідприємству "Укртранснафтопродукт".

Одеський НПЗ, який простоював понад рік, готують до запуску
Фото: www.autocentre.ua

У понеділок, 14 грудня, державне підприємство "Укртранснафтопродукт" (ДП УТНП) прийняло в оперативне управління Одеський нафтопереробний завод, виконуючи розпорядження Міненерго, засноване на ухвалі Приморського районного суду м.Одеси від 13 листопада.

Це судове рішення задовольнило клопотання прокуратури Одеської області про передачу нерухомого майна Одеського нафтопереробного заводу, заарештованого в рамках кримінальної справи проти Сергія Курченка та посадових осіб групи СЄПЕК, на відповідальне зберігання та оперативне управління державі в особі держпідприємства УТПН. Раніше, вказане майно знаходилося на відповідальному зберіганні у ПАТ "Одеський НПЗ", господарська діяльність на підприємстві не велася.

Входження посадових осіб ДП УТНП на територію ОНПЗ проходив у відповідність до вимог чинного законодавства і під контролем Національної поліції України в Одеській області. За словами директора ДП УТПН Олександра Горбунова, держпідприємство буквально з першого дня почне проводити інвентаризацію і ревізію, готувати завод до запуску.

"Завод треба підготувати до запуску, адже він довгий час простоював. Ми проведемо ревізію усіх вузлів і агрегатів, відремонтуємо все, що необхідно, і вже тоді запустимо. Сподіваємося, що незабаром виведемо його на повну виробничу потужність - 2,8 млн тонн нафтопродуктів на рік. Підприємство зможе забезпечити роботою 800-850 осіб. Здійснюватимуться регулярні платежі в обласний та державний бюджети. Крім того, робота Одеського НПЗ створить здорову конкуренцію нинішньому монополісту - Кременчуцькому НПЗ на торгах "Укрнафти". З виробленими на вітчизняному заводі світлими нафтопродуктами ми маємо намір брати участь у тендерах, які організовують держструктури. Держава від запуску заводу виграє на всіх позиціях", - зазначив Олександр Горбунов.

ОНПЗ простоював понад рік. З серпня 2014 року співробітники (на момент зупинки підприємства у штаті перебувало 300 осіб) не отримували зарплату. Відсутність господарської діяльності призвела до накопичення боргів за комунальні послуги та електроенергію. Без належного нагляду за резервуарами, шлангами, насосами і трубопроводами могло трапитися протікання залишків палива, що призвело б до непередбачуваних наслідків для екології Одеси. "Курченківська" адміністрація заводу, де тільки резервуарний парк займає 16 га і де будь-яка іскра може призвести до займання, ігнорувала заходи протипожежної безпеки.

Саме необхідністю підтримки майна (трубопроводів, резервуарного парку, електричного, насосного та іншого устаткування) в належному стані і мотивував Приморський суд м.Одеси своє рішення від 13 листопада 2015 року.

Олександр Чегоненко, голова профкому ПАТ "ОНПЗ", від імені працівників підприємства неодноразово звертався до МВС, Генпрокуратури, профільного міністерства та облдержадміністрації з проханням розблокувати господарську діяльність підприємства. І ось, нарешті у ОНПЗ з'явилася можливість відновити роботу.

Олігарха-втікача Сергія Курченка не влаштовує нинішня ситуація з передачею ОНПЗ в руки держави. У підконтрольних йому ЗМІ вже з'явилися новини про рейдерське захоплення підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram