ГоловнаЕкономікаБізнес

Обсяг тіньового ринку нафтопродуктів оцінили в 7 млрд грн

Майже чверть українського ринку бензину 2015 року залишається в тіні.

Обсяг тіньового ринку нафтопродуктів оцінили в 7 млрд грн
Сергей Куюн
Фото: glavcom.ua

Державний бюджет України може недоотримати 7 млрд гривень, які є на тіньовому ринку нафтопродуктів. Однак якщо в новому податковому законодавстві країни закріпити впровадження електронних акцизних накладних та інших електронних систем моніторингу, це посприяє детінізації ринку. Таку думку в коментарі агентству УНН висловив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

"На паливному ринку ситуація доволі складна. За нашими підрахунками, близько 24% українського ринку бензину 2015 року перебуває в тіні - тобто такий обсяг палива "гуляє" без сплати всіх податків. Наразі загальна сума неврахованого бензину становить близько 6-7 млрд гривень. Відповідно, ці гроші пройдуть повз український державний бюджет", - пояснив експерт.

За словами Куюна, введення, наприклад, електронної акцизної накладної перешкодить відтоку коштів із ринку, оскільки не дозволить операторам проводити фінансові махінації з бензином.

"Ми дуже чекаємо на законопроекти, які включені в пакет податкових реформ. Вони стосуються посилення адміністрування акцизного збору, в тому числі за допомогою впровадження акцизної накладної, яка гарантує наскрізний облік сплаченого акцизу - за аналогією зі сплатою ПДВ", - зазначив фахівець.

Поряд з електронною акцизною накладною експерти також обговорюють можливість впровадження інших систем електронного моніторингу. Зокрема тих, які передбачають установлення спеціального модуля у вигляді невеликого чипа з програмним забезпеченням. Цей модуль через GSM-зв'язок з'єднаний з єдиним центром обробки даних. У момент продажу йде запит у цей центр, і протягом частки секунди кожній торговій операції присвоюється унікальний номер.

Передбачається, що ці та інші нововведення дозволять вивести значну частину економіки з тіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram